Política
Foto: | Gemma Tubert / ACN
Llengua catalana

Una missó europea a Catalunya avaluarà el castellà a les aules

Foto: | Gemma Tubert / ACN

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha acordat enviar una missió a Catalunya perquè avaluï la situació del castellà a les escoles. 

Per què és important? L'Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) va presentar l'any 2017 al Parlament Europeu una petició en defensa de la llengua castellana a les aules catalanes.

  • "La discriminació del castellà a les escoles catalanes és ja un problema de tot Europa i no només d'Espanya", afirma la presidenta de l'AEB, Ana Losada. 

Què sabem? 

  • La petició ha estat aprovada pel comitè de Peticions del Parlament Europeu, presidit per la popular Dolors Montserrat.
  • La missió es farà de cara el segon semestre del 2023, ja que a la primera meitat no es pot fer perquè hi ha eleccions municipals i autonòmiques a l'Estat.

En detall: Ciutadans va organitzar el passat 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, una jornada 'Contra la discriminació per raons de llengua a Espanya i Europa'. 

  • En aquesta jornada la presidenta de l'AEB, Ana Loada, va aprofitar per llançar una petició d'empara a les autoritats europees, que ara ha tirat endavant. 

A partir d'ara: El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha de detallar encara les dates i la delegació que farà la visita a Catalunya. 

D'on venim? El curs escolar actual va començar sense aplicar el percentatge mínim d'un 25% de castellà a les aules, la polèmica sentència del Tribunal Superior de Justícia que el Govern va contrarestar amb una nova llei i un decret avalats per la política catalana.

  • L'Assemblea per una Escola Bilingüe va demanar que s'apliqués aquest percentatge de forma cautelar, però el TSJ ho va rebutjar.