Política
Foto: | ACN
Congrés

El govern espanyol s'enreda amb la reforma de la sedició

Foto: | ACN

La ministra d'Hisenda i vicesecretària general del PSOE, Maria Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous al matí que Pedro Sánchez portaria al Congrés una reforma del delicte de sedició. Hores més tard, però ha hagut de rectificar. Als passadissos del Congrés, la ministra ha assegurat que no portaran la reforma a la cambra alta perquè no hi ha una majoria per aprovar-la.

Per què és important? La reforma podria ajudar a alguns dels exiliats i encausats per l'1 d'octubre a reduir les condemnes.

Context: Aquest mateix dijous, en un viatge a Sud-àfrica, Pedro Sánchez ha afirmat que no hi ha majoria al Congrés per tirar endavant aquesta reforma.

Què sabem? Segons va publicar dilluns El País, el PSOE es planteja reduir les penes a la meitat per homologar-se a la resta d'Europa. A Espanya la sedició està castigada amb fins a 15 anys de presó, mentre la mitjana europea és de 6.

  • La comparació, però, és difícil perquè a tots aquests països, s'exigeix l'ús de la violència. 

Què diuen?

  • Esquerra no ha fet pública quina és la seva proposta de reforma per no afectar les negociacions. Tot i això, els republicans asseguren que Sánchez sap "el que ha de fer" i avisen que "no té sentit" que un estat democràtic tinguin un delicte com aquest al Codi Penal. 
  • Des de Junts són molt més taxatius i avisen que s'hauria de "derogar".

D'on venim? A la taula de diàleg del mes de juliol passat, els governs espanyol i català van acordar avenços en la desjudicialització del procés abans de finals d'any. 

En profunditat: La reforma del delicte de sedició podria ajudar als encara encausats per l'1-O, però té limitacions, perquè molts estan acusats també de malversació. 

  • Per exemple, podria beneficiar a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, acusada només de sedició perquè no formava part del Govern.
  • No és el mateix cas que Carles Puigdemont, a qui la justícia espanyola també reclama per malversació, delicte que també comporta penes de presó. 
Categoria: Política