Política
Manifestants asseguts davant dels Mossos a la Via Laietana
Foto: Manifestants asseguts davant dels Mossos a la Via Laietana | Pol Solà / ACN
Drets

Amnistia reclama a l'estat espanyol que reti compte per actuacions policials

Manifestants asseguts davant dels Mossos a la Via Laietana
Foto: Manifestants asseguts davant dels Mossos a la Via Laietana | Pol Solà / ACN

Amnistia Internacional ha reclamat a l'estat espanyol que garanteixi el dret a la manifestació pacífica i la rendició de comptes per actuacions policials. Ho ha fet després d'elaborar un informe sobre l'estat del dret a la protesta al país.

Per què és important? L'ONG ha denunciat la llei mordassa, vigent des del 2015, l'enduriment del codi penal contra les manifestacions i la manca d'investigació dels abusos policials.

  • Són ja diverses les organitzacions que han "documentat" un retrocés "seriós" en l'exercici del dret a la protesta.

Sobre la llei: L'informe estableix que ha comportat "set anys de restriccions indegudes".

  • Reclama "canviar el rumb legislatiu, policial i judicial" per "facilitar i garantir, d'acord amb els estàndards internacionals, el dret humà a la protesta a Espanya".
  • El director d'Amnistia a Espanya, Esteban Beltrán, ha assegurat que ara és un bon moment, ja que està en debat la modificació de la Llei de Seguretat Ciutadana.

Sobre les actuacions policials: Destaca "l'ampli marge de discrecionalitat i arbitrarietat atorgat a les forces de seguretat en la seva actuació durant les manifestacions pacífiques" i la utilització "abusiva" de pilotes de goma o projectils de 'foam'.

  • Fa referència a les denúncies creuades entre policies i manifestants i la "freqüent" interpretació dels jutges "a favor de la versió policial".

Testimonis: Amnistia recull diferents testimonis de persones lesionades durant les manifestacions de la sentència de l'1-O l'octubre de 2019.

  • També conté declaracions del periodista de l'ACN Bernat Vilaró, que va rebre un tret de pilota de goma al coll.