Política
Foto: | Europa Press
govern espanyol

ERC pacta amb el PSOE que no s'impugni al Constitucional les consultes populars

Foto: | Europa Press

El ministeri de Política Territorial ha pactat amb la Generalitat evitar portar al Tribunal Constitucional normes i lleis amb conflictes competencials ja oberts. El PSOE ha anunciat un acord amb ERC sobre el nou decret que modifica la llei de consultes populars no refrendaries.

Per què és important? El govern espanyol ha acordat no impugnar consultes que tinguin com a finalitat saber l'opinió dels ciutadans sobre una determinada actuació, decisió o política pública, sempre que sigui en l'àmbit de les competències autonòmiques de Catalunya.

  • Tot allò que transcendeixi aquest àmbit, com qüestions relatives a la relació entre territoris, no entraria dins de l'acord.

En profunditat: El canvi es va pensar per afavorir el sondeig que prepara el Govern destinat a les comarques afectades per la celebració dels Jocs d'Hivern del 2030.

  • Tot i això, l'acord entre la Moncloa i Generalitat posa l'accent en què les consultes populars no poden afectar les competències dels ens locals ni vulnerar l'autonomia local.

Context: L'acord se segella en unes circumstàncies polítiques que demanden entesa entre socialistes i republicans amb els  comptes de l'Estat i els de la Generalitat, a més de la reforma del Codi Penal pel delicte de sedició.

Categoria: Política
Etiquetes: PSOE ERC