Política
Pressupostos

Els comuns demanen un impost de solidaritat català per aprovar els pressupostos

El portaveu dels comuns, Joan Mena, lamenta que encara no s'hagi obert una negociació real de pressupostos amb la Generalitat, quan queden dos mesos per acabar l'any. Mena diu que la reunió de la setmana passada amb l'executiu només va ser una "presa de contacte", on van posar sobre la taula les seves condicions per negociar, com l'impost de solidaritat.

Per què és important? El Govern de Pere Aragonès està en minoria, amb només 33 diputats del Parlament de Catalunya. Per aprovar els pressupostos necessita el suport del PSC o Junts i, almenys, l'abstenció de la CUP o els comuns.

Què ha dit? Mena ha posat sobre la taula les condicions dels comuns pels pressupostos. Entre elles hi ha:

  • Un impost de solidaritat destinat a les rendes de més de 176.000 euros i que afectaria un 0,5% de la població. 
  • Un escut social de 1.000 milions d'euros.
  • Una ofensiva de renovables.
  • O polítiques d'habitatge contundents i que, segons Mena, haurien de passar pels 32.000 habitatges buits que hi ha a Catalunya en mans de la banca i fons voltors. 

Context: El govern espanyol va aprovar a finals de setembre un impost de solidaritat que afectarà les fortunes de més de 3 milions d'euros. 

Per altra banda:

  • Mena ha denunciat "incompliments" en l'execució dels pressupostos per aquest 2022, als que el seu grup va donar suport. 
  • "El Govern ha de demostrar que té paraula i complir els acords. Hi ha matèries, com la sanitat, que no estan complint amb el pressupost de l'any anterior". 

Per últim: Mena ha lamentat les crítiques de Pablo Iglesias a Yolanda Díaz aquest passat cap de setmana, quan va dir que aposta per la confluència amb Sumar, però amb respecte per Podemos. 

  • El portaveu de Catalunya En Comú assegura que "no és el moment de parlar de nosaltres mateixos". En un moment de crisi com l'actual, Mena considera que les qüestions internes de partit poden "generar decepció".
  • "Des d'En Comú Podem treballem perquè sigui la pròxima presidenta del govern espanyol. Estic convençut que Podemos farà el mateix", ha dit.
Categoria: Política