Política
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press
Desjudicialització

Junqueras insta el PSC a reformar la malversació per pactar els pressupostos

Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press

En una entrevista a El Periódico, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha parlat de la reforma del delicte de malversació i de l'efecte directe en futurs pactes amb els socialistes.

Per què és important? La Generalitat reclama reformar el delicte de malversació, que afecta molts encausats com ara Junqueras, Puigdemont (Junts) i altres líders independentistes. Aquest pas formaria part de l'agenda de 'desjudicialització' impulsada a l'última taula de diàleg entre tots dos governs.

Què ha dit Junqueras?

  • Preguntat sobre un possible pacte amb el PSC pels pressupostos: "Veurem en la tramitació parlamentària el nivell exacte del compromís dels socialistes, també pel que fa a la reforma del delicte de malversació".
  • Valora també el canvi de postura dins de les files socialistes. "És cert que en la qüestió de la sedició i dels delictes de desordres públics la seva posició és molt més adequada al que diuen els organismes internacionals i al que sempre hem defensat nosaltres".

En profunditat: Per Junqueras, hi ha una gran diferència entre l'ús de fons públics per enriquir-se i per motius ideològics.

  • "La malversació que se'ns imputa és una malversació per pensament, només pensada. I els delictes per pensament són delictes que haurien d'haver desaparegut segons la filosofia del dret, des del segle XVII", afirma Junqueras.
  • "El que cal evitar és que algú sigui condemnat per “pensar” en una malversació, de cap manera emparar qualsevol tipus de corrupció".

D'on venim: Aquesta setmana es va anunciar un acord entre PSOE i ERC per derogar el delicte de sedició.

  • "El delicte de sedició es deroga, se suprimeix, desapareix, es desintegra, es polvoritza, no existeix, no existirà… I això és una veritat com un temple", assegura.
  • "Per tant, al delicte de desordres públics es produeix un gran avenç".
  • Però matisa. "L'1-O no era delicte amb el Codi Penal actual ni tampoc amb què surti de la tramitació parlamentària. Això sí, a partir d'ara, els abusos interpretatius seran més difícils"

Tot i això: Altres líders de l'independentisme no estan tan conformes amb les reformes actuals d'aquests dos delictes. Per l'expresident Puigdemont, "el delicte no es deroga: se li canvia de nom i s’anuncia una rebaixa de penes. Alerta", va piular.