Política
Foto: | ACN
Catalangate

ERC, Junts, CUP i comuns demanen a la UE la "prohibició immediata" de Pegasus

Foto: | ACN

Esquerra, Junts, la CUP i els comuns volen que el Parlament demani a l'Eurocambra la "prohibició total i immediata" de Pegasus a tota la UE. També reclamen sancionar aquells països que el "comercialitzen". 

Per què és important? Aquest programa d'espionatge israelià s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes. De fet, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells Pere Aragonès.

Com funciona? El Parlament pot fer servir el que s'anomena dret de petició davant el Parlament Europeu, per promoure una iniciativa que està dins l'àmbit de competències de la UE. 

  • Ho pot demanar el Govern, dos grups parlamentaris o una cinquena part de la cambra. Després, s'ha d'aprovar la proposta per majoria absoluta al ple. 
  • Un cop aprovat, s'envia al Parlament Europeu, que pot donar audiència al Parlament català. Es poden designar tres diputat perquè compareguin davant la comissió del Parlament Europeu competent amb la matèria. 

Què demanen?

  • Els quatre partits exigeixen la "prohibició total i immediata de l'ús del sistema Pegasus i de qualsevol altre similar a la Unió Europea". 
  • També que "estableixi mecanismes de control i sanció als estats que permeten la producció i comercialització d'aquest tipus d'spyware, com és el cas d'Israel, amb Pegasus".

Previsió: ERC, Junts, CUP i comuns demanen poder comparèixer a la comissió d'investigació del Parlament Europeu del pròxim 29 de novembre, que tractarà el cas de l'Estat Espanyol.

Categoria: Política