Política
Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press
Poder Judicial

Els conservadors del TC es conjuren contra Sánchez fent propostes per la renovació

Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional
Foto: Entrada de l'edifici del Tribunal Constitucional | Europa Press

El PP demana mesures cautelaríssimes per aturar el nou sistema d'elecció dels magistrats del mateix Tribunal Constitucional (TC).

Per què és important? Es tracta d'una maniobra de la dreta per impedir que el TC es renovi amb la fórmula que ha plantejat el govern espanyol.

Què sabem? Els conservadors han presentat un recurs en el qual demanen suspendre les esmenes que reformen les lleis del poder judicial i del TC per fer pressió per una renovació

  • El president del Tribunal Constitucional, Pedro González-Trevijano, ha convocat de manera urgent un ple per decidir sobre les mesures cautelaríssimes que li ha demanat el PP en el seu recurs contra la tramitació de dues esmenes de la reforma del Codi Penal.
  • Aquestes fan referència al sistema d'elecció dels nous membres del mateix Tribunal Constitucional que ha de designar el CGPJ. 

Què diuen? El recurs del PP demana al TC que suspengui l'execució dels acords que van afectar la tramitació de les dues esmenes.

  • Diuen que es van introduir al text fent un "ús fraudulent dels tràmits parlamentaris" perquè s'ha "furtat el debat i els informes preceptius sobre les iniciatives".

A més: Els vocals de la dreta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han comunicat els seus candidats perquè així el president, Rafael Mozo, convoqui un ple extraordinari.

  • El bloc conservador ha anunciat aquest dijous que farà costat al magistrat del Tribunal Suprem César Tolosa com a candidat al Tribunal Constitucional i, enfront del triat pels progressistes, José Manuel Bandrés, ells proposen a Pablo María Lucas Murillo.

D'on venim? El PSOE i Unidas Podemos van presentar dues esmenes a la reforma del Codi Penal per desbloquejar el Tribunal Constitucional i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). 

  • Els dos grups volen modificar la majoria de tres cinquens que ha de sumar el CGPJ en l'elecció dels magistrats al Constitucional per una majoria simple. 

Què esperar? El dijous a les 10:00 es convoca un ple extraordinari on  els magistrats hauran de decidir sobre l'admissió a tràmit, o no, del recurs del PP, però també sobre les mesures cautelaríssimes que demanen els populars.

  • Resta per veure si, en el cas que s'acceptin aquestes cautelaríssimes, la presidència del Congrés o la Mesa es veuen forçades a ajornar o modificar el ple extraordinari de dijous.