Política
Foto: Carme Forcadell, expresidenta del Parlament | 8tv
Esquerra

Forcadell: "Junqueras vol ser president de la Generalitat, n'estic convençudíssima"

Actualitzat: Diumenge, 18 de desembre de 2022. 09:00
Foto: Carme Forcadell, expresidenta del Parlament | 8tv

Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, ha assegurat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, vol estar al Parlament i ha descartat que es presenti com a portaveu dels republicans a Madrid. "El que li agradaria a l'Oriol Junqueras és estar al Parlament i no al Congrés, n'estic convençudíssima", ha declarat en una entrevista al Fax de 8tv.

Context: La reforma del Codi Penal ha introduït un canvi al delicte de malversació i la supressió de la sedició. Això, podria beneficiar els polítics independentistes jutjats i indultats, entre ells, Junqueras. ERC ja va defensar que amb el canvi legislatiu el líder republicà quedaria lliure de condemnes.

Què ha dit? El periodista Eduard Pujol ha entrevistat Forcadell pel Fax de 8tv. L'expresidenta de la cambra catalana, lluny de tancar-se en banda quan ha estat preguntada pel lideratge d'ERC, ha defensat que la figura de Junqueras té molta força.

  • "El que li agradaria a l'Oriol Junqueras és estat al Parlament i no al Congrés, n'estic convençudíssima", ha dit en primer lloc.
  • Després, ha seguit: "Junqueras ha treballat tota la vida per presentar-se a president de la Generalitat".
  • Forcadell ha argumentat que "s'ha de reconèixer el paper institucional del president Pere Aragonès, però que Junqueras ha pagat un preu molt alt per la seva convicció".

En profunditat: Forcadell, amb les seves declaracions, podria obrir un debat intern dins de la formació republicana per decidir què fer amb el lideratge del partit si finalment Junqueras queda lliure de condemna. 

  • Tot i això, ha assegurat que és fer "política de ficció" decidir qui ha de liderar el partit, si Aragonès o Junqueras, perquè "en aquests moments el recurs contra l'indult està en el Suprem".