Política
El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens
Foto: El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens | Europa Press
Tribunals

Unidas Podemos demana ajuda a Europa pel bloqueig del Constitucional

El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens
Foto: El president d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens | Europa Press

El grup parlamentari d'Unidas Podemos recorre al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pel bloqueig del Tribunal Constitucional. 

Per què és important? El ple del Tribunal Constitucional (TC) es reuneix aquest dilluns per tractar la petició de mesures cautelaríssimes demanades pel PP contra la reforma del mateix organisme, que fa anys que té membres amb el mandat caducat.

Situació actual: Aquest dilluns a primera hora la formació política ha registrat davant del Tribunal Constitucional un escrit de sol·licitud de presentació d'una qüestió prejudicial al TJUE sobre el bloqueig del tribunal per part dels magistrats conservadors. 

  • A l'escrit, Unidas Podemos demana a la justícia europea que estableixi si els magistrats Pedro José González-Trevijano i Antonio Narváez Rodríguez han d'abstenir-se automàticament, i si, d'incomplir-ho, s'activa el procediment per anul·lar les actuacions. 

Al detall: El document apunta que "resulta del tot inqüestionable que qui té el seu mandat caducat sigui afectat directe per la norma que la seva tramitació han impugnat els recurrents" i continua dient que "això és així pel simple fet que si es promulga aquesta reforma legal deixaran de ser membres del Tribunal Constitucional". 

En profunditat: El partit també ha presentat un segon escrit en el qual recorden al Constitucional que es troba pendent d'una resolució de reconsideració de la Mesa del Congrés. 

  • Això suposa que el recurs del PP per paralitzar la reforma que permetria el desbloqueig del mateix tribunal és "clarament prematur per no haver esgotat la via prèvia parlamentària". 

Previsions: Els onze magistrats del Constitucional–cinc considerats progressistes i sis de perfil més conservador– estan citats en ple aquest dilluns a les 10:00 per decidir si admeten el recurs del PP i les mesures cautelaríssimes que podrien impedir que el Senat validi la reforma ja aprovada al Congrés dels Diputats.