Política
El Tribunal Constitucional, en una foto d'arxiu
Foto: El Tribunal Constitucional, en una foto d'arxiu | ACN
CODI PENAL

Màxima tensió al Constitucional, reunit per decidir sobre la reforma judicial

El Tribunal Constitucional, en una foto d'arxiu
Foto: El Tribunal Constitucional, en una foto d'arxiu | ACN

El ple del Tribunal Constitucional que ha de decidir si la reforma del Codi Penal i del sistema de renovació del tribunal podrà votar-se dijous al Senat s'està duent a terme a hores d'ara i s'allargarà fins la tarda.

  • Els magistrats estan reunits, amb un ambient de màxima tensió, des de les 10 del matí, però les deliberacions es preveuen llargues.

Per què és important? El ple del Tribunal Constitucional (TC) es reuneix aquest dilluns per tractar la petició de mesures cautelaríssimes demanades pel PP contra la reforma del propi organisme, que fa anys que té membres amb el mandat caducat.

Què sabem? Els 11 magistrats del Tribunal Constitucional (TC) debaten a hores d'ara l'admissió a tràmit del recurs del PP contra la reforma del sistema d'elecció dels mateixos jutges, que s'ha de votar al Senat dijous d'aquesta setmana.

  • Fonts del tribunal apunten que l'ordre establert per la majoria conservadora passa, per ara, perquè un cop admès a tràmit el recurs es votin primer les mesures cautelaríssimes que demanen els populars, és a dir, la suspensió de la tramitació de la reforma a les Corts.
  • Els conservadors volen deixar per l'últim les recusacions del PSOE i Podem contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el també conservador Antonio Narváez. Les deliberacions, asseguren aquestes fonts, podrien continuar aquesta tarda.

Al detall: L'ordre en què es debaten les qüestions pot afectar el resultat final de la resolució.

  • Els conservadors volen votar primer la suspensió de la reforma, mentre que el sector progressista podria demanar que s'abordin abans les recusacions dels dos magistrats conservadors, perquè un èxit en aquest camp permetria canviar la majoria conservadora actual en favor d'una majoria progressista.

Seguirà ampliació...