Política
Aragonès i Sánchez se saluden al Palau de la Moncloa (15/07/2022)
Foto: Aragonès i Sánchez se saluden al Palau de la Moncloa (15/07/2022) | Andrea Zamorano / ACN
Govern

Aragonès demana a Sánchez abordar el català a Europa i l'impuls del H2Med a la cimera amb Macron

Aragonès i Sánchez se saluden al Palau de la Moncloa (15/07/2022)
Foto: Aragonès i Sánchez se saluden al Palau de la Moncloa (15/07/2022) | Andrea Zamorano / ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat aquest dijous a la tarda una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, on li suggereix diversos temes per abordar amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, durant la cimera del 19 de gener a Barcelona.

Per què és important? Aragonès assistirà en la trobada entre els dos presidents dels països veïns que se celebrarà a Barcelona.

Què es demana? 

  • Aragonès proposa que Sánchez abordi el suport a la sol·licitud d'oficialitat del català a les institucions europees.
  • El president de la Generalitat afegeix que també s'hi parli de l'impuls i la concreció del projecte H2Med.

En profunditat:

  • Aragonès separa les suggerències en tres àmbits: governança, infraestructures, i qüestions transfrontereres específiques.
  • En el primer àmbit, Aragonès proposa a Sánchez que aprofiti la cimera per parlar amb Macron de l'impuls de la Macroregió Mediterrània; el mecanisme transfronterer 2.0 per superar els obstacles jurídics i administratius en territoris transfronterers; i el suport a la sol·licitud d'oficialitat del català a les institucions europees.
  • En l'àrea d'infraestructures, Aragonès demana que s'abordi també el projecte H2Med, així com la interconnexió del desplegament de l'energia eòlica marina del golf de Roses i el de Lleó, a més de la línia entre Santa Llogaia i Marsella aprofitant l'H2Med.

A més: El president també demana un front comú per recuperar el traçat original del Corredor Mediterrani, en el marc de la revisió de la nova proposta de les Xarxes Transeuropees de Transports; impulsar el nou corredor ferroviari Montpeller-Perpinyà; restablir i millorar la connexió ferroviària amb Perpinyà; i modernitzar el tram de la R3 des de la frontera fins a la Tor de Querol.

  • També reclama que comenti amb Macron l'opció de millorar la cooperació sanitària de l'hospital de Cerdanya, i l'obertura dels passos transfronterers tancats per l'executiu francès.

Context: El president de la Generalitat assistirà a la cimera hispano-francesa de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron que se celebra el pròxim 19 de gener al MNAC de Barcelona.

  • La trobada ha reactivat la unitat de l'independentisme al carrer, ja que ERC, Junts i CUP s'han sumat a la mobilització convocada per Òmnium, ANC i Consell per la República en contra d'aquesta cimera.
  • Una mobilització que encapçalarà el president d'ERC, Oriol Junqueras.
  • "Nosaltres no protestem contra res, nosaltres defensem l'amnistia, l'autodeterminació i la república. De la mateixa manera que ho farà el president", va explicar a El Pentàgon de 8tv el líder d'Esquerra. 
Categoria: Política