Política
Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats | EFE
Política

Francina Armengol, nova presidenta del Congrés amb els vots d'ERC i Junts

Actualitzat: Dijous, 17 d'agost de 2023. 15:22
Temps de lectura: 3 minuts
Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats
Foto: Francina Armengol, candidata del PSOE a la presidència del Congrés dels Diputats | EFE

Francina Armengol, candidata del PSOE, és la nova presidenta del Congrés dels Diputats, elegida amb els vots a favor d'ERC i Junts. En total, ha obtingut 178 vots a favor, superant la majoria absoluta que se situa en els 176 vots. Per la seva banda, la candidata del PP, Cuca Gamarra, ha obtingut 129 vots i Ignacio Gil Lázaro, de l'extrema dreta Vox, ha obtingut els 33 vots dels seus diputats.

Per què és important? La Presidència de la Mesa del Congrés dels Diputats ha quedat constituïda després que es tanquessin aquest matí, hores abans de la sessió, els pactes entre el PSOE i les formacions independentistes d'ERC i Junts. Els 7 diputats de Junts i els 7 d'ERC han votat a favor de la candidatura socialista en un acord in extremis.

En detall: La votació s'ha fet en la primera sessió plenària del nou Congrés dels Diputats resultant de les eleccions generals del passat 23 de juliol.

  • El bloc progressista (PSOE i Sumar) i el conservador (PP amb l'extrema dreta de Vox) s'han llevat encara amb una votació empatada en què es presumien 171 vots a favor per a cadascuna de les candidates, Francina Armengol i Cuca Gamarra.
  • Tanmateix, els vots a favor de Junts i d'ERC han permès tancar la votació amb una volta i per majoria absoluta a favor de la candidata socialista. Així mateix, Vox ha acabat votant per un candidat propi i no per l'aposta de Feijóo.

En xifres: La votació ha estat secreta, però del posicionament dels partits i del resultat final, es pot concloure que han votat a favor de Francina Armengol els 121 diputats del PSOE, 31 de Sumar, sis d'EH Bildu, cinc del PNB, set d'ERC i set de Junts i un del BNG.

  • En total, 178 vots a favor davant dels 139 de Cuca Gamarra, només recolzada pels 137 diputats del seu partit, el PP, un d'UPN i un de Coalició Canària.

Qui és? Armengol ha estat la presidenta del Govern de les Illes Balears de 2015 a 2023, durant vuit anys fins que un acord entre PP i Vox les passades eleccions, va donar el càrrec a la popular Marga Prohens.

  • Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i actual president en funcions del govern espanyol, va descriure la seva aposta com una "socialista exemplar".

Previsions: Les posicions de Junts i ERC han estat clau per entendre el curs de les negociacions i l'entesa entre formacions, un primer pas cap a una possible investidura del socialista Pedro Sánchez. Tot i això, ambdues formacions insisteixen a separar ambdues carpetes i tot està obert sobre el que pugui passar les properes setmanes.