Política
La líder de Sumar, Yolanda Díaz
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz | EFE
Investidura

Sumar vol abordar "sense por" una llei d'amnistia i activa un equip de juristes

Temps de lectura: 2 minuts
La líder de Sumar, Yolanda Díaz
Foto: La líder de Sumar, Yolanda Díaz | EFE

Sumar fa un pas endavant per l'entesa amb ERC i Junts. La portaveu parlamentària de la formació postpodemita, Marta Lois, ha defensat aquest dimecres la necessitat d'abordar "sense por" una "futura llei d'amnistia" com les que s'han posat en marxa amb èxit "a altres països d'Europa".

Per què és important? Esquerra i Junts han reclamat una amnistia per tots els represaliats pels fets d'octubre del 2017 a canvi d'investir un president espanyol.

Què ha dit? En una entrevista a TVE, seria una llei "amb totes les garanties constitucionals" que permetria avançar en la resolució del conflicte a Catalunya.

  • "Tenim una oportunitat històrica per resoldre des de la política els conflictes polítics", ha dit. En aquesta entrevista, Lois també ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, de pretendre "fer perdre el temps" als ciutadans dilatant el debat d'investidura i insistint en la seva "escenificació fracassada".
  • "El conflicte polític a Catalunya necessita una solució política que comprengui fonamentalment una solució des del punt de vista d'una futura llei d'amnistia per a la societat civil catalana que s'ha vist involucrada i ha estat víctima del conflicte polític", ha dit la portaveu al Congrés.

En profunditat: Sumar ha activat un grup d'una vintena de juristes que treballen en l'encaix constitucional de la llei d'amnistia, i no té problemes en apuntar que la "desjudicialització" ha de passar explícitament per aquesta fórmula.

En xifres: Actualment, el bloc de la dreta espanyola ha tocat sostre amb 172 escons assegurats, a 4 de la majoria absoluta necessària. En canvi, el PSOE, que té molts menys escons que els populars, pot reeditar la majoria republicana que va fer la socialista Francina Armengol presidenta del Congrés amb 178 diputats.

Categoria: Política