Política
Portaveu de Junts, Josep Rius
Foto: Portaveu de Junts, Josep Rius | Flickr

Nova condició de Junts a Sánchez: multar les empreses que van marxar pel Procés

Actualitzat: Dimarts, 9 de gener de 2024. 15:56
Temps de lectura: 2 minuts
Portaveu de Junts, Josep Rius
Foto: Portaveu de Junts, Josep Rius | Flickr

Junts per Catalunya ha posat una nova condició al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè demà pugui tirar endavant els tres primers decrets llei de la legislatura: sancionar i perseguir les empreses que van canviar la seva seu social i van marxar de Catalunya l'any 2017 a causa dels efectes del Procés. 

Per què és important? La celebració del referèndum d'independència de l'1 d'octubre va acabar amb un èxode de més de 3.000 companyies que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya. 

  • El PSOE necessita el suport de Junts per a la votació de demà al Congrés dels Diputats. 

En detall: Junts per Catalunya reclama que es reverteixi el decret del govern espanyol que va facilitar deslocalitzar les seus d'empreses catalanes. 

  • El portaveu de Junts, Josep Rius, en una entrevista a Cadena SER, ha demanat també que després se sancionin les empreses que no vulguin tornar i s'incentivin amb mesures fiscals les que estiguin a Catalunya.
  • Rius ha lamentat que "el Govern del Partit Popular de Mariano Rajoy va aprovar un Reial decret per permetre la sortida d'empreses de Catalunya" i s'ha queixat que "l'únic que buscava era perjudicar l'economia" del territori.

D'on venim? Junts manté, de moment, el 'no' a l'aprovació dels tres decrets llei de Sánchez. 

  • La formació posa el focus en l'anomenat decret òmnibus, exactament en l'article 103, que incorpora una sèrie de modificacions a la Llei d'Enjudiciament Criminal i que "podria fer perillar l'aplicació de l'amnistia".

Què diuen? La CEOE ha criticat que Junts per Catalunya reclami sancionar les empreses catalanes que van marxar durant el Procés, el 2017.

  • "Per tornar a Catalunya fa falta un clima de confiança. És una dinàmica de bojos", ha dit el president de la patronal espanyola, Antonio Garamendi, en una entrevista a Antena 3.
  • El PSOE ha obert la porta facilitar el retorn d'empreses a Catalunya però no a sancionar les empreses que no ho facin perque diuen que les sancions serien "il·legals".