Política
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel
Foto: L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel | Flickr
Exili

Arxivada la causa contra Anna Gabriel per l'1-O

Actualitzat: Divendres, 9 de febrer de 2024. 13:32
Temps de lectura: 2 minuts
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel
Foto: L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel | Flickr

L’Audiència de Barcelona ha arxivat la causa contra l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel pel referèndum de l’1-O.

Què en sabem? El tribunal ha arxivat la causa contra la cupaire després que la fiscalia i Vox no hagin presentat cap acusació contra ella. 

  • L'Audiència ha decidit arxivar la causa perquè la Fiscalia va demanar fer-ho i l'altra acusació, Vox, no s'ha pronunciat en el termini que tenia per fer-ho.

D'on venim: El setembre de 2022, Gabriel va reaparèixer a Madrid, després de quatre anys a l'exili, per declarar davant el Tribunal Suprem, ja que estava acusada de desobediència, un delicte que no comporta presó, però sí inhabilitació.

  • El Suprem l'havia processat i declarat en rebel·lia l'any 2018, però no es va emetre cap ordre europea de detenció.
  • La cupaire va quedar en llibertat a l'espera de judici.

En profunditat: El 18 de gener del 2023, el Suprem va enviar Gabriel a judici per desobediència, però va traslladar la causa a l’Audiència de Barcelona, ja que ella ja no era aforada.

  • Gabriel va tornar a l’Estat el 18 de juliol i va comparèixer davant del magistrat Pablo Llarena, que la va deixar en llibertat. 

Què diu? En un comunicat a les xarxes de la CUP, Gabriel assegura que l'arxivament de la seva causa "és una sensació agredolça". 

  • "La repressió i la persecució política segueix ben viva contra moltíssimes persones del nostre país. Penso amb els milers de persones represaliades, amb els CDR, amb els perseguits per Tsunami Democràtic... malauradament avui no acaba res. Emplacem-nos a continuar defensant els nostres drets", escriu l'exdiputada.