Política
L'exregidor de la CUP Pau Juvillà
Foto: L'exregidor de la CUP Pau Juvillà | CUP
Tribunals

El Suprem confirma la condemna a Pau Juvillà per no retirar els llaços grocs

Actualitzat: Dimecres, 14 de febrer de 2024. 12:37
Temps de lectura: 2 minuts
L'exregidor de la CUP Pau Juvillà
Foto: L'exregidor de la CUP Pau Juvillà | CUP

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna que se li va imposar a l'exregidor de la CUP a Lleida Pau Juvillà per no retirar uns llaços grocs de la Paeria durant les eleccions generals d'abril del 2019, tot i ser requerit diverses vegades a fer-ho Junta Electoral.

Per què és important? La resolució que ara confirma el Suprem va portar la Junta Electoral Central (JEC) a retirar la credencial de diputat del Parlament a Juvillà el gener del 2022. Aquest acord de la JEC també va ser ratificat pel TS el desembre d'aquell any.

Què en sabem? Els magistrats han desestimat el recurs que va presentar Juvillà contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de condemnar-lo a una pena de multa de 1.080 euros i inhabilitació de sis mesos.

  • El tribunal considera que aquestes penes no van vulnerar la seva llibertat ideològica.
  • Diu que Juvillà es "va valer de la seva condició" de regidor i president del Grup Municipal per col·locar els llaços grocs al seu despatx "violant el deure de neutralitat política que consagra l'article 50 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General" per als períodes electorals".
  • El TS insisteix que l'exhibició de l'estelada i els llaços grocs no es va produir en un acte partidista de campanya electoral, "sinó de manera permanent en una dependència pública de l'Ajuntament".

Reacció: Juvillà ha reaccionat a la notícia amb una publicació a les xarxes socials en que cita unes paraules de Salvador Seguí.

  • "Deixant de banda els incidents de la lluita, que facin el que vulguin els nostres enemics, triomfarem i arribarem al final amb un somriure als llavis", diu la publicació.

D'on venim? L'exdiputat i exconseller de la CUP a Lleida no va retirar els llaços grocs de la finestra de la Paeria durant el període electoral de les eleccions generals de l'abril de 2019.

  • Va ser llavors el grup de Ciudadanos qui va interposar una denúncia davant la Junta Electoral. Finalment, van haver de ser els Mossos d’Esquadra els que van haver de retirar els llaços grocs.
  • La causa va passar al TSJC una vegada Juvillà va ser elegit com a diputat al Parlament a les últimes eleccions.
  • El gener del 2022, la Junta Electoral Central va dictar una resolució amb què retirava l'acta a Juvillà, en considerar que no podia ocupar el seu escó després de la condemna d'inhabilitació per desobediència.