Política
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | Twitter / @Congreso_Es
Amnistia

PSOE, Junts i ERC anuncien un acord per a la llei d'amnistia

Temps de lectura: 2 minuts
La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | Twitter / @Congreso_Es

El PSOE, Junts i ERC han arribat a un acord per tirar endavant la llei d'amnistia. Els partits han signat una transaccional que previsiblement inclou en la llei els casos de Tsunami Democràtic considerats terrorisme, tot i que han trascendit molts pocs detalls sobre el pacte. 

Què en sabem? Els tres partits han difós un breu comunicat: 

  • "Després de dies de treball conjunt, i tenint en compte les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com l'informe preliminar de la Comissió de Venècia, els grups parlamentaris del PSOE, ERC i Junts han arribat a un acord, mitjançant una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives, per reforçar la llei d'amnistia".
  • El text ressalta que la llei "cobreix totes les persones vinculades al procés independentista i que és plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals".

El comunicat

Previsió. El contingut íntegre del pactat entre els tres partits es farà públic abans que es reuneixi la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats aquest dijous. 

  • La reunió està prevista a partir de les 11.00 del matí. 

Què se n'espera? Al nou redactat es preveuen modificacions en les exclusions per satisfer algunes demandes de l'independentisme.

  • Acollir a la norma els investigats relacionats amb el 'procés' per suposats delictes de terrorisme.
  • Avançar la data d'aplicació de la norma perquè es pugui aplicar per als encausats i investigats des del novembre del 2011 (fins ara era el gener del 2012) fins al 13 de novembre de 2023.

Context. La llei s'ha estat negociant de manera intensa des del passat 30 de gener. 

  • El ple del congrés espanyol va refusar el redactat final de la llei d’amnistia a conseqüència de la negativa de Junts.
  • Els de Carles Puigdemont van advertir el PSOE que mantenir les mencions als delictes de terrorisme i traïció no era acceptable de cap de les maneres.  

Reaccions