Política
Titulars idèntics, als mitjans catalans subvencionats
Foto: Titulars idèntics, als mitjans catalans subvencionats | X (Twitter)
Eleccions catalanes

ERC dicta els titulars als mitjans catalans subvencionats: periodisme al servei del poder

Temps de lectura: 2 minuts
Titulars idèntics, als mitjans catalans subvencionats
Foto: Titulars idèntics, als mitjans catalans subvencionats | X (Twitter)

Que un partit posi en marxa una campanya viral de desgast contra un adversari polític i que tots els representants de la formació comparteixin a la vegada un mateix vídeo i, a més, repeteixin exactament el mateix eslògan és un fet molt habitual. Ara bé, el problema sorgeix quan els mitjans de comunicació -que reben diners de tota la ciutadania per subsistir- participen de manera directa en aquesta campanya, al dictat de la formació política que els atorga les subvencions públiques. 

Per què és important? Això és el que ha passat aquest diumenge i dilluns. Els republicans, que no aconsegueixen frenar el desastre que li pronostiquen les enquestes, han dedicat les últimes 48 hores a desgastar els de Sílvia Orriols, que no paren de créixer als sondejos. Ho han fet de manera coordinada amb els mitjans catalans, que han repetit i calcat els titulars de les seves notícies i els eslògans dictats pels polítics. Periodisme al servei de l'stablishment. 

Què en sabem? En el vídeo difós per ERC, la diputada i número 4 de la llista d'Esquerra, Najat Driohuech, acusa de racistes els catalans que defensen la llengua i la cultura que li son pròpies.

  • Fet en clau de parany, el vídeo comença com si fos realitzat per Aliança Catalana i acaba amb un monòleg de la diputada republicana, amb la idea que simpatitzants de Sílvia Orriols hi 'piquessin' i el compartissin. 
  • La 'innocentada' no ha acabat de funcionar però polítics d'ERC i mitjans com RAC1, Vilaweb, Diari Ara o Nacional.cat, per citar només alguns exemples, s'han encarregat les últimes hores de difondre a l'uníson el mateix titular: "ERC ridiculitza Aliança Catalana" o "ERC troleja Aliança Catalana". Així es pot veure a la foto que acompanya aquest article. 
  • Gairebé tota la premsa repetint exactament el mateix missatge difós per republicans com Marta Rovira, Gabriel Rufián, Marta Vilalta i simpatitzants de la formació unes hores abans.

Què ha dit Sílvia Orriols? La líder d'Aliança Catalana assegura que "la campanya de desprestigi que tot el processisme ha engegat, no fa sinó evidenciar la força" del moviment que ella representa. 

Vídeo de Najat Driohuech