Societat
Ocupacions

Els veïns d'ocupes delinqüents o conflictius podran demanar el desallotjament

Els veïns d'ocupes delinqüents o que alterin la convivència de l'edifici tindran legitimitat per demanar a un jutge que els desallotgin, segons una reforma de la Llei de l'Habitatge que preveu el Departament de Justícia.

Per què és important? Catalunya és la comunitat autònoma amb més ocupacions de l'Estat. El 74% dels casos es concentren a la província de Barcelona, sobretot a la costa.

Què sabem:

  • Els veïns només podran denunciar l'ocupació si l'habitatge és propietat d'un banc o un gran tenidor.
  • La comunitat ho haurà de demanar primer al propietari. Si en un mes no l'ha fet fora, els veïns podran demanar-ho al jutge.
  • Els ajuntaments també podran instar al desallotjament.
  • La Generalitat també preveu modificar la llei per multar els grans tenidors que no actuïn en pisos ocupats conflictius.

Contra els narcopisos: La Generalitat pretén lluitar contra els pisos buits d'entitats financeres que utilitzen les màfies de la droga que s'enquisten al centre de Barcelona i altres punts de la ciutat i Catalunya.

Amb dades: L'any 2021 es van registrar 1.502 denúncies per ocupacions a la ciutat de Barcelona, un 6,7% menys que el 2019.

  • El 100% dels pisos ocupats estaven buits i la gran majoria (3/4) eren de bancs, segon un informe de l'Ajuntament.
  • El consistori va detectar 2.267 casos nous de famílies en risc de pèrdua d'habitatge. Un 29% corresponien a ocupacions o famílies que no pagaven la hipoteca o el lloguer.
  • Segons el Ministeri d'Interior, l'any 2021 es van detectar fins a 17.274 casos a Catalunya, un 16,7% més que l'any anterior i una xifra que representava el 42,5% de casos de tota Espanya.

Què diu: La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha explicat que instaran a jutges i fiscals perquè escurcin al màxim els terminis, si cal amb un nou protocol.

  • "Són ocupacions que sovint fan la vida impossible als seus veïns i provoquen un sentiment d'impotència a molts dels nostres ajuntaments i alcaldes, perquè no tenen eines per restablir la convivència en els seus municipis.", ha afirmat Ciuró.
Categoria: Societat