Societat
La sexualitat entre els adolescents es viu d'una forma més lliure
Foto: La sexualitat entre els adolescents es viu d'una forma més lliure
LGBT

Les persones joves trenquen amb la sexualitat normativa

La sexualitat entre els adolescents es viu d'una forma més lliure
Foto: La sexualitat entre els adolescents es viu d'una forma més lliure

El 23 de setembre és el dia mundial de la bisexualitat, una orientació sexual que cada vegada és més habitual, segons l'últim estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Aquest mateix estudi detecta també més discriminació sexual i més violència masclista.

Per què és important? Els principals motius de discriminació a la ciutat de Barcelona l'any 2021 van ser l'orientació sexual i la pobresa.

  • 125 de les 504 denúncies per discriminació registrades a  l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona van ser per LGBTI-fòbia.
  • Els drets sexuals i reproductius estan reconeguts en els acords internacionals i garantir-los forma part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible aprovada per l'Assemblea General de les Nacions Unides.

En detall:

  • El 48,5% de les noies adolescents declaren ser heterosexuals, mentre en nois la xifra augmenta i se situa en un 77,7%.
  • La diferència amb la dada de fa cinc anys és molt considerable:
    • El 69,4% de noies i el 83,2% de nois.

A més l'informe també destaca un augment en el percentatge de joves víctimes de violència masclista per part de la seva parella (un 24%).

Conclusions: La sexualitat entre els adolescents es viu d'una forma més lliure i oberta, si bé, la visió estricta de l'heteronormativitat com a única opció continua molt vigent i es reafirma amb la discriminació.

A partir d'ara: L'Ajuntament de Barcelona impulsa diferents programes i posa a l'abast diverses eines per promoure la salut sexual i reproductiva.

  • "La salut sexual i reproductiva de les persones és més que una qüestió de política sanitària", conclou L’informe sobre salut i drets sexuals i reproductius.
Categoria: Societat