Societat
Imatge d'arxiu d'una ecografia
Foto: Imatge d'arxiu d'una ecografia | Pexels
Salut

Catalunya amplia les setmanes d'avortament

Imatge d'arxiu d'una ecografia
Foto: Imatge d'arxiu d'una ecografia | Pexels

El departament de Salut ha modificat el protocol d'avortament per permetre la interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) amb medicaments fins a les 14 setmanes. 

Per què és important? Fins ara, l'avortament amb fàrmacs només es permetia fins a la setmana 9 de l'embaràs. La modificació del protocol vol augmentar l'accessibilitat de les dones al dret a l'avortament, més enllà de l'opció d'una operació quirúrgica.

Al detall: Catalunya es converteix en el primer territori d'Espanya que amplia l'avortament farmacològic. L'avortament a través d'una cirurgia ja estava permès fins a les 14 setmanes.

A la pràctica:

  • Les dones podran triar quin tipus d'avortament prefereixen: si fer-ho quirúrgicament o bé amb medicaments. En el cas del farmacològic, entre les setmanes 10 i 14 es farà en hospitals.
  • Amb l'ampliació es garanteix un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d’avortament.

En detall: Aquesta és la principal novetat del nou protocol d'interrupció voluntària de l'embaràs que ha presentat aquest dimecres el departament de Salut acompanyat pel d'Igualtat i Feminismes. De moment, s'està aplicant a Terrassa, Igualada i Lleida, i s'espera que s'estengui progressivament a la resta d'hospitals.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge | Departament de Salut

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge I Departament de Salut

Què diuen?

  • La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assenyalat que “la interrupció voluntària de l’embaràs és evidentment una qüestió de salut, però és també un tema d’autonomia i de drets fonamentals”.
  • La directora general de Planificació i Recerca en Salut, Aina Plaza, ha ressaltat que el 2021, gairebé el 80% de les IVE que es van realitzar a Catalunya es van fer amb finançament públic, i ha destacat que aquestes dades "refermen la confiança en el sistema de salut públic”.

Per últim: El Departament de Salut ha activat una pàgina web sobre l’atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, on es pot consultar informació i aclarir dubtes sobre aquesta qüestió.

Categoria: Societat
Etiquetes: Igualtat Salut