Societat
Yolanda Díaz amb les dones de la llar en una manifestació
Foto: Yolanda Díaz amb les dones de la llar en una manifestació | Europa Press
Congrés

Fi a la discriminació de les dones de la llar: atur aprovat

Yolanda Díaz amb les dones de la llar en una manifestació
Foto: Yolanda Díaz amb les dones de la llar en una manifestació | Europa Press

El Congrés ha donat llum verda al dret a l'atur de les persones treballadores de la llar. Només l'extrema dreta de Vox s'ha abstingut de posicionar-se en la votació.

Per què és important? Amb aquest decret es reconeix la discriminació històrica cap a aquest col·lectiu de dones i també la llarga mobilització social.

D'on venim? 

  • Les dones de la llar, en la seva majoria immigrants, fa anys que es mobilitzen per reivindicar els seus drets.
  • Era l'únic sector sense accés a aquesta protecció bàsica.
  • A principis d'any, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va concloure en una sentència que Espanya discriminava les treballadores de la llar per negar el dret a l'atur.

A la pràctica: La norma atorga el dret de cotització i a l'atur a partir de l'1 d'octubre. L'acomiadament injustificat també deixa d'estar permès.

A partir d'ara: Tothom que tingui contractada una dona de llar i vulgui acomiadar-la, haurà de justificar les causes de la rescissió del contracte.

  • La liquidació serà de 12 dies per cada any treballat amb un màxim de sis mesos, un dia per cada mes treballat.
  • Les famílies que contractin una treballadora de la llar només assumiran un 20% de la despesa de les cotitzacions; la resta, ho farà l'Estat.

Què diuen? La ministra de Treball, Yolanda Díaz ha destacat que aquest text "de reparació" concedeix a les treballadores les "mateixes cobertures prestacionals i sistemes de cotització que la resta de persones treballadores".

Al detall: El decret ha rebut el suport de tots els grups al Congrés excepte Vox, que s'ha abstingut de posicionar-se en la votació.

Categoria: Societat
Etiquetes: Congrés Economia