Societat
Foto: | ACN
Me Too

Cinc anys del #MeToo: els casos a Catalunya

Foto: | ACN

Fa cinc anys que va sortir a la llum el moviment Me Too. El boom va ser quan el New York Times va publicar una investigació sobre les denúncies d'abús sexual contra el productor de Hollywood, Harvey Weinstein.

Per què és important? El moviment va posar de manifest la freqüència amb la qual es produeixen agressions cap a les dones. 

Qui és qui? El #MeToo va sorgir a Hollywood, però els casos es repeteixen arreu, també a Catalunya. 

Albert Serra

Coincidint amb l'aniversari del moviment es coneix un nou cas, el de l'exalcalde de Roda de Ter, Albert Serra. Segons l'Associació Pont Vell de Roda de Ter, organitzadora de la Festa Major, l'ara regidor a l'oposició s'hauria adreçat a diverses noies de manera "ofensiva". En un comunicat expliquen que diverses dones presents en les festes van patir un tracte ofensiu i degradant. 

  • Serra ha presentat la renúncia a l'acta i denuncia que és víctima d'una campanya de "calúmnies i difamació". 
  • Independents pel Progrés, partit amb què Serra va ser alcalde fins al 2020, defensen que els fets són "totalment reprovables".

 

Eudald Calvo 

A finals del 2019 la CUP va expulsar l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo, després de saber que havia abusat sexualment d'una noia i d'haver-se negat a assumir responsabilitats dimitint del càrrec. A banda d'aquest cas, també va arribar la confessió d'un perfil anònim d'una dona a Twitter on l'acusava amb el hashtag #MatxisEI d'haver-la grapejat diverses vegades.

  • L'abril d'aquest any la direcció de Junts a la comarca del Maresme va oferir a Calvo ser el seu candidat a l'alcaldia el 2023, sempre que així ho avali l'assemblea local del partit.

 

Institut del Teatre 

L'octubre del 2021 es va donar a conèixer el cas de l'Institut del Teatre, arran d'una investigació del diari Ara que ha estat premiada per l'Associació de Periodistes d'Investigació. Una vintena d'alumnes van denunciar Joan Ollé, director dels primers espectacles de Dagoll Dagom. L'actor va morir aquest mes d'agost, als 66 anys, de forma sobtada.

  • També es va vincular el cas amb els professors Berty Tovías i Jorge Vera, tots dos ja jubilats. El ressò que va tenir el cas va provocar la dimissió de la directora del centre, Magda Puyo, i de la cúpula directiva de l'Escola Superior d'Art Dramàtic.
  • Un any després que es fes públic, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha arxivat la investigació. En la resolució es conclou que "l'exercici de l'acció penal" no està justificat i es posa de manifest que molts fets han "prescrit".

 

Aula de Teatre de Lleida

El maig del 2020 el diari Ara també va parlar del cas de l'Aula de Teatre a Lleida. Exalumnes relataven els abusos sexuals que van patir per part del director i professor de l’equipament A. G. durant vint anys. 

  • El reportatge de l'Ara conté el relat de nou exalumnes que van presentar la denúncia contra el professor el 2018 per abusos sexuals i que va ser arxivada per part de la Fiscalia al prescriure els suposats delictes, comesos entre el 2001 i 2008.

El documental "El sostre groc", dirigit per Isabel Coixet, fa un recull d'aquests casos d'abús sexual. Aquest setembre la cinta va rebre la menció especial del jurat de la sisena edició del premi Dunia Ayaso al Festival de Sant Sebastià.

 

Col·legi del Teatre

A finals del 2021 tretze exalumnes del Col·legi del Teatre de Barcelona van denunciar pràctiques abusives per part de 8 professors durant 15 anys. Segons el diari Ara, el focus de les denúncies se situa sobre l'actor i director T.S, professor de l'escola. En la denúncia es detalla com el professor -que superava els 45 anys- va mantenir relacions amb joves de 18 i 20, les va assetjar i en va abusar. Un tema que, segons el diari, se sabia dins del claustre.

  • Sis dies després que les exalumnes presentessin una instància al centre, l'escola va lliurar el document de denúncia als Mossos d'Esquadra per tal que realitzessin "el procediment corresponent".

 

Albert Benaiges

El mateix diari Ara, el desembre del 2021 va publicar el cas d'Albert Benaiges, excoordinador del futbol base del FC Barcelona. Benaiges va ser denunciat per haver abusat de menors durant els 38 anys que va ser professor d'educació física a l'Escola Barcelona al barri de Les Corts de Barcelona.

  • Els Mossos d'Esquadra van rebre 19 denúncies, totes d'exalumnes d'aquesta escola, però com que es tracta de fets prescrits el magistrat va arxivar el cas el 31 de desembre de 2021.

 

Per últim: Després de tots aquests casos, a principis d'any la Generalitat va anunciar que prepararia un protocol-guia perquè els centres d'ensenyament superior de Catalunya actualitzessin els seus procediments davant l'aparició de casos d'abús i assetjament.

Categoria: Societat