Societat
Foto: | Jesús Hellín / Europa Press
Violència masclista

De les xarxes a la Fiscalia: el cas del Col·legi Major de Madrid

Foto: | Jesús Hellín / Europa Press

La Fiscalia investigarà per delicte d'odi els crits masclistes dels estudiants del Col·legi Major Elías Ahúja de Madrid cap a les estudiants del Col·legi Major Santa Mònica. 

Per què és important? "Putes, sortiu dels vostres caus com conills. Sou unes putes nimfòmanes", són alguns dels crits que se senten en el vídeo.

D'on venim? Aquesta setmana es va viralitzar un vídeo a les xarxes socials on diversos joves llençaven insults masclistes i denigrants cap a les seves veïnes, les noies del centre Santa Mónica.

  • Des del col·legi han condemnat els fets i han expulsat l'iniciador dels càntics del vídeo i sancionat la resta.

Què sabem? El Col·legi Major Elías Ahuja és una residència d'estudiants masculina fundada l'any 1969 i adscrita a la Universitat Complutense de Madrid.

  • La direcció i gestió del centre va a càrrec de l'Ordre de Sant Agustí, institució catòlica.

Què diuen? 

  • Algunes de les noies del centre Santa Mónica, residència femenina, consideren que "s'ha fet un gra massa" i ho justifiquen perquè es tracta d'una "pràctica tradicional entre els col·legis".
  • Tant PSOE com Unides Podem i també Alberto Núñez Feijoo, president del PP, han condemnat els vídeos.
  • Per la seva banda, presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, no ha volgut condemnar els crits masclistes i ha assegurat que li "sorprén" que la Fiscalia hagi començat una investigació. "No és que no condemni aquests crits, és que passen moltes més coses cada dia", ha dit la presidenta.
  • L'ambaixadora alemanya a Madrid, Maria Margarete Gosse, ha condemnat les accions d'odi contra les dones i enaltiment del feixisme. S'ha mostrat molt consternada per les salutacions feixistes i els càntics nazis que es poden veure en altres vídeos, i que els joves expressen amb absoluta normalitat en un context de festa.

A més:

  • Des de Ciutadans la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, ha assegurat que hi ha "coses més greus" i ha atribuït els càntics a "estupideses" que fa la gent "amb 20 anys".

Situació actual: La Fiscalia Provincial de Madrid investigarà els actes masclistes, ho farà arran d'una denúncia presentada pel Moviment contra la Intolerància. La Fiscalia General de l'Estat, també va anunciar que ho investigarà d'ofici per un possible delicte d'odi.

Categoria: Societat