Societat
Salut Mental

Més de la meitat de les persones amb trastorns mentals no reben tractament

El 10 d'octubre és el dia internacional de la salut mental, un tema cada vegada més present a la societat. Per donar resposta a les necessitats de la població fa un any el Departament de Salut va incorporar els referents de benestar emocional a l'atenció primària amb l'objectiu de promoure la prevenció del benestar emocional i reduir la medicalització per temes relacionats amb la salut mental. En un any han atès unes 25.000 persones.

Per què és important? La pandèmia va suposar un punt d'inflexió per a la salut mental de la població.

  • Va incrementar el malestar emocional, el patiment psicològic i l’aparició de trastorns mentals i de la conducta, com són els problemes emocionals, els trastorns de la conducta alimentària o els intents de suïcidi. 
  • A més, es va començar a trencar el tabú sobre la salut mental a la societat, tot i que els estigmes continuen molt presents.

En dades: Més de la meitat de les persones amb trastorns mentals que necessiten tractament no el reben o en reben un inadequat, segons la confederació de salut mental d'Espanya.

  • El 6,7% de la població d'Espanya pateix d'ansietat i/o depressió, i les dones es veuen molt més afectades que els homes.
  • 2 milions de joves d'entre 15 i 29 anys han patit símptomes de trastorns mentals en l'últim any.
  • El 9% de la població té algun problema de salut mental i el 25% en tindrà en algun moment, segons l'OMS.

El suïcidi continua sent la primera causa de mort no natural a Catalunya i a l'estat espanyol.

  • 11 persones es treuen la vida cada dia a Espanya i 220 ho intenten.
  • 500 persones a l'any s'intenten suïcidar a Catalunya.

Principals trastorns: Els principals trastorns de salut mental a la societat són el de depressió i ansietat, amb una alta presència també de trastorns de la conducta alimentària.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut