Societat
Foto: | Hospital Vall d'Hebron
Càncer

Triomf contra el càncer amb un fàrmac que aconsegueix frenar el seu creixement

Foto: | Hospital Vall d'Hebron

Bones notícies des del món de la investigació i la lluita contra el càncer amb el primer assaig d'un fàrmac que aconsegueix frenar el creixement de tumors.

Què sabem? El medicament Onomyc s'ha provat a l'Hospital Vall d'Hebron i ha tingut un èxit en 8 de 12 pacients on es va comprovar que la malaltia no creixia i es mantenia estable després de 9 setmanes de tractament.

Com funciona: Es tracta d'una miniproteïna terapèutica capaç d'accedir a les cèl·lules i arribar al nucli, on es troba l'oncogen MYC. El fàrmac inhibeix l'habilitat d'aquest gen per promoure el creixement de tumors. 

Visió global: La fase I de l'assaig clínic va comptar amb 22 pacients amb tumors sòlids de pàncrees, intestins i pulmó.

  • La prova va començar l'abril de 2021 a la Unitat d'Investigació de Teràpia Molecular del Càncer-Caixa Research del VHIO, en col·laboració amb altres dos centres d'investigació espanyols.

Què diu... La directora de la unitat, la doctora Elena Garralda, avisa que és d'hora per avaluar l'activitat d'Onomyc, però destaca que el medicament és el primer inhibidor de MYC en completar amb èxit un assaig clínic de fase I i que està llest per passar a la fase II.

A la pràctica: Garralda explica amb diversos casos pràctics els efectes positius del fàrmac en malalts de càncer.

  • El tumor d'un pacient amb càncer de pàncrees que va romandre en estudi durant més de sis mesos es va reduir un 8% i es va reduir en un 83% l'ADN derivat del tumor que circula al torrent sanguini. 
  • Un altre pacient amb tumor de la glàndula salival es troba amb la malaltia estable després de 15 mesos en estudi. 
  • Un pacient amb sarcoma que havia respost molt poc a tractaments previs, es va mantenir estable durant 8 mesos.

Al detall: El fàrmac dona pocs efectes secundaris, que són controlables (calfreds, nàusees, afectacions a la pell i pressió arterial baixa).

Per últim: Els primers fruits d'aquesta investigació arriben 20 anys després que comencés la recerca a càrrec de la codirectora d'Investigació Translacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, professora investigadora d'ICREA i directora de Peptomyc, la doctora Laura Soucek.

Categoria: Societat
Etiquetes: Malalties Salut