Societat
Desnonaments

Els antiavalots dels Mossos seguiran actuant en desnonaments

Els Mossos d'Esquadra han creat una nova unitat que s'especialitzarà en desnonaments. Quatre policies es dedicaran exclusivament a reunir informació sobre aquest fenomen per actuar amb "més coneixement" de causa.

A la pràctica: Els antiavalots de la Brimo i l'ARRO seguiran actuant en desnonaments en situacions de "risc" com ara mobilitzacions d'activistes que intentin aturar l'actuació judicial, i també quan els ocupants presentin una resistència que representi un perill pels policies.

Què sabem: El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap de la policia, Eduard Sallent, han presentat aquest dijous un nou protocol per actuar en els desnonaments amb una "mirada social" i amb l'objectiu de situar "les persones al centre". 

  • Una de les novetats d'aquest protocol, avalat per la Fiscalia, és que els agents avisaran els serveis socials en cada desnonament i faran un informe per saber si les persones a desnonar es troben en situació vulnerable. 

Per què és important? Algunes actuacions policials en llançaments judicials han generat polèmica i dures crítiques de partits com la CUP, un dels socis preferents d'ERC a l'hora de buscar pactes. 

  • El 2021, els dos partits van pactar que modificarien el protocol policial per evitar precisament l'actuació dels antiavalots. 
  • Elena ha negat que el nou procediment incompleixi l'acord amb els anticapitalistes. "Sempre que hi ha mobilitzacions intervé l'equip de mediació, després els agents de seguretat ciutadana i, per últim, la unitat especialitzada d'intervenció" [la Brimo]. Això no ha variat", ha contestat el conseller a un periodista.
  • "L'acord amb la CUP anava en el sentit de proporcionalitat en l'exercici de la funció policial", ha subratllat.

Què diu Sallent? El cap dels Mossos ha afirmat que la funció dels antiavalots "mai ha estat actuar en desnonaments". 

  • "Aquestes unitats tenen sentit quan ens trobem trampes a dins d'una casa ocupada, però amb una persona vulnerable no té sentit. Si trobem concentració de persones ens plantegem activar-les".
  • Sallent assenyala que les actuacions policials en desnonaments tenen "impacte personal" i "no agraden a ningú".
  • La Unitat Central d’Intervenció en Conflictes d’Habitatge facilitarà les "eines per actuar davant de delictes flagrants per ocupacions" i dotar de més seguretat jurídica als agents.

En profunditat: El cap dels Mossos ha explicat que casos en què els ocupes s'instal·len a la casa d'algú són "residuals" i que tenen lloc quan els intrusos "s'equivoquen de pis".

Màfies de l'ocupació: El conseller d'Interior s'ha mostrat partidari de canviar la llei perquè contempli penes de presó pels delinqüents que ocupen pisos i, posteriorment, els lloguen a terceres persones.

Amb dades: Entre el 2016 i el 2022 s’han registrat 73.700 desnonaments, dels quals hem actuat en un 21% i en un 0,8% dels casos hi ha hagut incidents.

Categoria: Societat