Societat
La ministra Irene Montero i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
Foto: La ministra Irene Montero i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
Igualtat

La Fiscalia rebutja rebaixar les penes ja incloses a la llei del 'només sí és sí'

La ministra Irene Montero i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
Foto: La ministra Irene Montero i el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz | Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

La Fiscalia General de l'Estat estableix que no es revisaran les condemnes quan la pena sigui susceptible de ser imposada amb la nova llei. 

Per què és important? El decret estableix que el ministeri públic no defensi adaptar les condemnes automàticament als nous mínims si es poden encaixar en la forquilla de penes actual de la norma.

  • Així es redueix els supòsits en els quals els fiscals podran avalar una rebaixa de la pena imposada als violadors. 

A la pràctica: La instrucció del Fiscal General de l'Estat estableix que només s'ha de rebaixar la condemna per agressions sexuals quan se sobrepassa la prevista per la nova legislació, però no si està dins de la forquilla prevista.

  • Amb la llei del 'només sí és sí', les condemnes per violació i les de violació amb agreujant tenen forquilles més baixes que fins ara.

Què sabem? El ministeri públic ha emès un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí'.

Què diuen? 

  • El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha subratllat que "cada procediment s'haurà d'analitzar individualment fugint d'automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas".
  • La Fiscalia aclareix que aquest decret, "d'obligat compliment" per als fiscals, "s'ha dictat per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat, que s'emetrà pròximament".

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha afirmat que "la llei del 'només sí és sí' és sòlida i és garantia de protecció de les dones".

  • Montero ha celebrat que la Fiscalia hagi fet aquest moviment per "aplicar adequadament" la llei. 
  • Segons la ministra, d'aquesta manera la Fiscalia "reafirma la jurisprudència consolidada", que al seu parer és la "revisió sense automatismes i observant el Codi Penal complet".
  • Finalment, Igualtat considera que el decret de la Fiscalia és "un pas imprescindible i necessari" per aplicar la llei "correctament i en la seva totalitat".

D'on venim? El moviment del ministeri públic té lloc després que els jutges i tribunals hagin revisat diverses condemnes per abús sexual rebaixant més d'una dotzena de penes.

  • García Ortiz va demanar informació dels casos per "fer un seguiment de les resolucions judicials que suposin una reducció de les penes imposades en aquestes sentències després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí'".
Categoria: Societat
Etiquetes: Igualtat Tribunals