Societat
Hospital de Sant Pau de Barcelona
Foto: Hospital de Sant Pau de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press
Salut

Experts adverteixen d’una epidèmia de càncer a Europa la pròxima dècada

Hospital de Sant Pau de Barcelona
Foto: Hospital de Sant Pau de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press

Una publicació de la prestigiosa revista científica The Lancet preveu que el càncer s’agreugi a Europa la dècada del 2030 com a conseqüència de la gran inestabilitat sanitària i geopolítica.

Per què és important? El càncer és la principal causa de mort al món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Fins a 10 milions de persones moren cada any per aquesta malaltia, és a dir, una de cada sis de les registrades.

Què sabem? Segons ha publicat la Comissió d’Oncologia de The Lancet…

  • Al voltant d’un milió de casos de càncer a Europa s’han quedat sense diagnòstic durant la pandèmia de la covid.
    • S’han deixat de fer 100 milions de proves de detecció i un de cada dos malalts no va rebre cirurgia o quimioteràpia a temps el primer any de la crisi sanitària.
  • El conflicte entre Rússia i Ucraïna també hi té molt a veure:
    • Són dos dels països que més contribueixen a la recerca clínica sobre càncer al món, mentre la guerra espanta la inversió privada a la part central i oriental d’Europa, zones pròximes al conflicte.
  • Tot plegat, juntament amb el Brexit, ha aturat col·laboracions i estudis, i ha fet tancar laboratoris i retardar o cancel·lar assajos clínics, amb el conseqüent impacte sobre la investigació i la salut.

Què diuen? Segons els autors de l’estudi, encapçalat per l’investigador Mark Lawler, de la Universitat Queen’s de Belfast (Regne Unit)... 

  • “Hem observat un efecte esgarrifós en la investigació sobre aquesta malaltia, amb el tancament de laboratoris i el retard o la cancel·lació d’assaigs clínics en la primera onada de la pandèmia” Mark Lawler, autor principal del informe”
  • “Amb el rerefons de la pandèmia, el Brexit i la invasió russa d’Ucraïna, és més important que mai que Europa desenvolupi un entorn d’investigació del càncer capaç de millorar la prevenció, la diagnosi i la qualitat de vida dels pacients.

Per acabar: Demanen prioritzar la recerca i detecció, tot duplicant la despesa pública actual a Europa. Aquesta, actualment, és de 26 euros per habitant, i volen que arribi als 50 per al 2030, lluny dels 234 dels EUA.

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Europa