Societat
L'expresident d'Infraestructures de la Generalitat i exgerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Joan Lluís Quer
Foto: L'expresident d'Infraestructures de la Generalitat i exgerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Joan Lluís Quer | Asinca.cat
CORRUPCIÓ

Demanen presó per 17 exdirectius acusats de corrupció durant l'etapa de CiU

L'expresident d'Infraestructures de la Generalitat i exgerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Joan Lluís Quer
Foto: L'expresident d'Infraestructures de la Generalitat i exgerent de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Joan Lluís Quer | Asinca.cat

El fiscal anticorrupció José Grinda sol·licita fins a vuit anys i nou mesos de presó per a Josep Lluis Quer i Josep Antoni Rosell, exdirectius de l'empresa Gisa durant el govern d'Artur Mas de CiU, per "manipular" adjudicacions de la Generalitat i "abusar de la seva jerarquia".

Per què és important? La fiscalia sol·licita per a aquesta trama composta per 17 imputats penes de fins a 8 anys i 9 mesos de presó per un delicte d'organització criminal, un altre de frau a les administracions públiques i prevaricació.

  • Els principals acusats eren els màxims responsables de l'empresa pública GISA, actualment Infraestructures de la Generalitat: el seu president Joan Lluis Quer i el seu director general, Josep Antoni Rosell.

Què va passar? Es van posar d'acord per suposadament aconseguir i falsejar adjudicacions d'obres de la Generalitat, com per exemple de carreteres o línies ferroviàries, entre 2011 i 2015.

  • L'escrit de la fiscalia assegura que aquests dos imputats "manipulaven" les adjudicacions.
  • L'acusació detalla que Quer i Rosell "abusaven de la seva jerarquia" sobre un subordinat, alhora que li "pressionaven i donaven indicacions perquè modifiqués les valoracions de les ofertes efectuades pels tècnics".

Què sabem? Tal com ha avançat EL PERIÓDICO, que ha tingut accés a l'escrit, l'acusació pública sosté que els acusats "van anar executant un pacte per a obtenir l'adjudicació de concurs d'Administracions Pública en l'àmbit català".

  • Haurien acordat licitar en els concursos oferint uns preus que excloïen a altres competidors.

Qui? Joan Lluis Quer i Josep Antoni Rosell, alts càrrecs en l'època del govern d'Artur Mas (CiU), però també Josep Narcís Arderiu Freixa, de l'Associació Catalana d'Enginyeria i Arquitectura (Asinca), diversos membres d'aquesta entitat i directius d'empreses d'enginyeria.

En profunditat: Segons l'escrit lliurat en el Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, per a Quer, Rosell i Arderiu, la fiscalia demana vuit anys i nou mesos de presó.

  • Per als altres 14 imputats, sis anys i tres mesos.

D'on venim? Els indicis es basen en documentació trobada en uns maletins que el 21 d'octubre 2015, moments després de la detenció de Rosell, que un directiu de l'empresa pública que s'encarrega de les obres de la Generalitat va lliurar a la Guàrdia Civil.

Què diuen? La fiscalia diu que els acusats van pactar durant anys les normes a seguir quan optessin a licitacions de certes Administracions amb "l'objectiu d'evitar la lliure competència" i, així, "obtenir un contracte més beneficiós" que el que haguessin aconseguit en "condicions d'igualtat".

  • Aquest pacte anul·lava la competència de les empreses que no participaven en el mateix i es va anar estenent a diversos òrgans públics.
  • Aquesta influència va arribar fins i tot a l'Ajuntament de Barcelona, en l'època de Xavier Trias, ara alcaldable de Junts a Barcelona.
  • També va arribar a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Background: L'Audiència de Barcelona va condemnar al juny a dos anys de presó i a penes d'inhabilitació a Joan Lluís Quer, així com a altres tres exalts càrrecs de l'Agència Catalana de l'Aigua per contractació fraudulenta.

Categoria: Societat