Societat
Membres de la Guàrdia Civil a l'escena del crim a Escalona
Foto: Membres de la Guàrdia Civil a l'escena del crim a Escalona | EFE / Ismael Herrero
Violència masclista

Alarma per l'augment dels feminicidis: quatre en les últimes 24 hores

Membres de la Guàrdia Civil a l'escena del crim a Escalona
Foto: Membres de la Guàrdia Civil a l'escena del crim a Escalona | EFE / Ismael Herrero

A dos dies d'acabar l'any, desembre ja s'ha convertit en el mes més negre per la violència contra les dones de l'any 2022 amb 12 víctimes per violència masclista. Durant l'últim mes, s'ha comptabilitzat una dona assassinada cada tres dies, quatre en les últimes 24 hores.

Per què és important? A falta de les dades dels últims dos dies, 46 dones han mort a Espanya a causa de la violència de gènere. 

Què ha passat? Si es confirmen els casos de les últimes hores, la xifra de dones assassinades per violència de gènere al mes de desembre augmentaria a 12, la pitjor dada de l'any.

  • Segons les dades del Ministeri de Sanitat, els feminicidis han deixat 36 menors d'edat orfes a tot el territori.
  • El Ministeri d'Igualtat ha acordat en una reunió d'urgència dur a terme una anàlisi del Sistema de Seguiment Integral als Casos de Violència de Gènere (VioGén).

Les últimes hores: S'estan investigant a més altres casos més, un a Bilbao, un altre a Escalona (Toledo), a Vallecas (Madrid) i a Benidorm (Alacant).

  • Un home va ser detingut dimecres a la nit a Escalona (Toledo) per presumptament assassinar a la seva exparella, una dona de 32 anys i en avançat estat de gestació, que ha perdut la vida.
  • Una dona de 45 ha estat assassinada aquest dimecres apunyalada presumptament per la seva parella sentimental al bar que ella regentava al barri de San Francisco de Bilbao.
  • Una noia de 20 anys mor apunyalada a Vallecas per l'exparella de la seva mare, que tenia una ordre d'allunyament.
  • La policia ha detingut un home a Benidorm per presumptament empènyer la seva parella de 22 anys des d'un sisè pis. La dona ha mort a causa de l'impacte. 

Què diuen? El ministre de Justícia, Fernando Grande-Marlaska ha apel·lat a "afrontar com a societat el que considera una "tragèdia social".

  • "Tots som corresponsables i això no és eludir responsabilitats".
  • "Hem de contraargumentar diàriament els discursos negacionistes que no ajuden en res. La societat espanyola està compromesa amb la lluita contra la violència masclista".
  • A causa d'aquesta escalada d'assassinats, Marlaska ha assegurat que "s'ha ordenat intensificar encara més les actuacions davant de la violència masclista" així com "s'han donat directrius a totes les autoritats policials".
  • El ministre ha assegurat que "no hi ha cap patró" que respongui a aquesta escalada d'assassinats produïts aquest darrer mes de l'any.

On demanar ajuda?  Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.

Categoria: Societat