Societat
Manifestació a Barcelona amb motiu de l'Orgull LGTBI
Foto: Manifestació a Barcelona amb motiu de l'Orgull LGTBI | Europa Press
LGTBI-fòbia

Més agressions violentes contra el col·lectiu LGTBIQ+ a Catalunya

Manifestació a Barcelona amb motiu de l'Orgull LGTBI
Foto: Manifestació a Barcelona amb motiu de l'Orgull LGTBI | Europa Press

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) registra menys agressions contra el col·lectiu LGTBIQ+, però alerta que aquestes són més violentes i agressives. 

Per què és important? El Codi Penal espanyol tipifica com a delicte d'odi, a l'article 510, la promoció, la incitació i la difusió de materials, accions o violència cap a persones per la seva raça, sexe, orientació sexual, identitat de gènere, entre d'altres.

  • A més, es considerarà agreujant quan un delicte es cometi per motius “racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l'ètnia, raça o nació a què pertanyi, el seu sexe, edat, orientació o identitat sexual o de gènere, raons de gènere, d'aporofòbia o d'exclusió social, la malaltia que pateixi o la discapacitat”. 

Què sabem? L'any 2022, l'OCH va registrar un total de 237 incidències per violències o discriminacions per LGTBI-fòbia, un 16,5% menys que les 284 del 2021. 

En detall: Segons el balanç anual, les agressions a persones transsexuals o no binàries van arribar fins a les 57, un 38% més, amb un augment també de la violència o intensitat. 

  • Segons l'observatori, podria ser conseqüència del "debat polaritzat i agre, amb molt d'odi" sobre la llei trans durant l'últim any en el panorama polític espanyol. 
  • Les agressions a dones lesbianes, bisexuals o transsexuals van arribar a 39.
  • El lloc on més incidències hi ha hagut ha estat la via pública, seguit de les xarxes socials i internet, i del transport públic. S'ha detectat un augment important en els espais d'oci nocturn.
  •  102 de les incidències van ser a la ciutat de Barcelona.

Què diu? El portaveu de l'entitat, Eugeni Rodríguez, assegura que "si es naturalitzen els discursos d'odi, tenim delictes d'odi". 

  • "Si l'agressor insulta i no passa res, es puja un graó", ha explicat.
  • Per això, ha instat la societat, i sobretot els poders públics, a reflexionar sobre aquest fet, i ha constatat que les actuals mesures són ineficaces.
  • Rodríguez també ha mostrat "preocupació i consternació" pel cas d'un mosso d'esquadra investigat per agredir sexualment una dona transsexual. Per això, ha demanat la compareixença al Parlament del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i un posicionament públic de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge.
Categoria: Societat