Societat
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el de Salut, Manel Balcells
Foto: La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el de Salut, Manel Balcells | Eli Don / ACN
Anticonceptius

El Govern garantirà gratis dos anticonceptius a dones de fins a 29 anys

Temps de lectura: 2 minuts
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el de Salut, Manel Balcells
Foto: La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el de Salut, Manel Balcells | Eli Don / ACN

El Govern garantirà la gratuïtat d’anticonceptius de llarga durada a dones i possibles persones gestants fins als 29 anys. 

Per què és important? La voluntat del Govern és anar desplegant la mesura perquè sigui universal en quatre anys.

Què en sabem? El conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, i la d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han anunciat una partida anual d'1,25 milions d'euros per a la gratuïtat de dos anticonceptius de llarga durada: el DIU de coure i l'implant subcutani.

  • La mesura inicialment va dirigida a tres col·lectius: gestants de fins a 29 anys; les qui hagin fet una interrupció voluntària de l'embaràs, i les qui són vulnerables per causes socioeconòmiques o de violència masclista.
  • Aquests tres col·lectius sumen unes 600.000 persones a Catalunya.
  • Les dones i persones gestants que vulguin acollir-se a la mesura ho han de fer a través d’un dels 45 Serveis a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) repartits pel territori.

Què diuen? Els dos consellers han presentat el Pla de millora de l'accés a mètodes anticonceptius de llarga durada aquest matí al CUAP Manso de Barcelona.

  • Per Verge, aquesta mesura va dirigida a millorar la salut de les dones i "garantir el dret al propi cos, al poder decidir si algú es vol reproduir o no, planificar millor l'embaràs i evitar embarassos no desitjats".
  • A més considera que és clau per avançar en la igualtat de gènere, perquè el cost dels anticonceptius solen assumir-ho les dones, ha dit, i ara s'afavorirà un "estalvi econòmic important: el DIU de coure costa uns 100 euros i l'implant subcutani uns 60".
  • Per la seva banda, Balcells ha explicat que és una mesura "referent a Europa i es farà als ASSIR (Unitat d'Atenció de Salut Sexual i Reproductiva), en els 45 que hi ha a tot el territori".

A més: Segons la ginecòloga Elisabeth Grau, són dos mètodes anticonceptius "molt segurs, de fàcil inserció i amb pocs efectes secundaris".

  • Grau ha assegurat que no hi ha cap problema per a una pacient que no ha tingut fills i vol posar-se un DIU de coure.