Societat
Una jove manifestant aquest dimecres a plaça Universitat
Foto: Una jove manifestant aquest dimecres a plaça Universitat | Oliver de Ros
Llei del 'només sí és sí'

Amnistia demana accelerar la implementació de la llei del 'només si és si'

Temps de lectura: 2 minuts
Una jove manifestant aquest dimecres a plaça Universitat
Foto: Una jove manifestant aquest dimecres a plaça Universitat | Oliver de Ros

Amnistia Internacional (AI) ha demanat aquest dijous que més enllà de la reforma aprovada al Congrés de Diputats sobre les penes als agressors sexuals de llei del 'només sí és sí', la protecció a les víctimes s'ha de millorar amb mesures que ja preveu la nova llei.

Per què és important? Entre les mesures que demana AI, destaquen l'especialització dels professionals que atenen les víctimes, l'obertura de centres 24 hores d'atenció a les víctimes o la garantia de l'assistència jurídica gratuïta.

En detall: AI considera que hi ha vuit mesures que es poden implementar abans que acabi la legislatura a finals d'any, amb el compromís del govern espanyol, els autonòmics i el poder judicial.

  • Per millorar l'atenció, AI reclama, per exemple, "l'obertura de centres de crisis especialitzats oberts 24 hores; la formació de totes les persones que intervinguin en l'atenció a les víctimes de violència sexual, incloses les de l'àmbit judicial; o la reforma de lleis que garanteixin drets de les dones com ara l'accés gratuït a la justícia i l'especialització de jutjats i fiscalia”.
  • Una altra qüestió imprescindible, segons AI, és la introducció dels mecanismes d'acreditació judicial de les víctimes, actualment inclosos en la Llei d'Eficiència Organitzativa de la Justícia, que es troba en tràmit parlamentari.

A més, AI destaca que tot i que l'atenció telefònica del 016 s'ha ampliat a les víctimes de violència sexual, el servei ATENPRO (Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de Violència de Gènere) no inclourà les víctimes de violència sexual fins al 31 de desembre del 2023.

  • També expliquen que es continua sense facilitar dades estadístiques que permetin elaborar un diagnòstic adequat sobre la violència sexual a l'estat.

Què esperar? Per a Amnistia Internacional, és imprescindible que s'abordin abans d'octubre del 2023 algunes reformes legislatives que garanteixin drets de les dones víctimes de violència sexual. 

D'on venim? Amnistia Internacional va reunir-se el passat 13 d'abril amb la Ministra d'Igualtat, Irene Montero, per abordar qüestions de la posada en marxa de la Llei de Llibertat Sexual.

  • També va sol·licitar una reunió amb la Ministra de Justícia, Pilar Llop, però encara està pendent tancar una data per aquesta trobada.

Context: Aquest dijous el Congrés ha aprovat la reforma del PSOE per la llei del 'només si és si' amb el suport del PP. La reforma s'ha aprovat amb 233 vots a favor, 59 en contra i 4 abstencions. 

  • La reforma no modifica l'article del consentiment ni torna a distingir entre abús i agressió.
Categoria: Societat