Societat
Els operaris destapen el cartell que indica l'entrada a la comarca del Lluçanès pel municipi d'Olost
Foto: Els operaris destapen el cartell que indica l'entrada a la comarca del Lluçanès pel municipi d'Olost | ACN
Catalunya

Un poble surt de la nova comarca del Lluçanès dos mesos després d'entrar-hi

Temps de lectura: 3 minuts
Els operaris destapen el cartell que indica l'entrada a la comarca del Lluçanès pel municipi d'Olost
Foto: Els operaris destapen el cartell que indica l'entrada a la comarca del Lluçanès pel municipi d'Olost | ACN

Vuit setmanes. Aquest és el temps que ha estat un municipi català a la nova comarca del Lluçanès després de tornar a ser del Bages. 

Per què és important? La comarca del Lluçanès es va crear oficialment l'any 2023 amb municipis de les comarques d'Osona, el Berguedà i el Bages. La seva capital és Prats de Lluçanès. 

Què en sabem? Sant Feliu Sasserra ha abandonat la nova comarca i a partir d'aquest dijous torna a formar part de la seva comarca d'origen, el Bages. 

  • La decisió d'abandonar el Lluçanès era la principal promesa del partit guanyador de les eleccions municipals, formació creada per aconseguir aquest objectiu. 
  • L'alcalde del municipi, Joan Ramon Domènech, assegura que no està en contra del Lluçanès, però sí de la manera com s'ha creat: "A correcuita, d'amagat i per conveniències polítiques". 

En detall: La nova comarca del Lluçanès estava formada per tretze municipis, però a partir d'aquest dijous en seran dotze: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Santa Maria de Merlès. 

D'on venim: L'any 2015 es va fer una consulta a Sant Feliu Sasserra on es preguntava a la població si volia entrar en una futura nova comarca. El 'no' va guanyar amb un resultat ajustat. 

  • És per aquest motiu, que va ser l'únic poble que tenia marge fins al 2026 per decidir què volia fer.
  • ERC, que ha governat al municipi els últims 24 anys, optava per esperar a l'any 2026 i tornar a preguntar a la població si volia seguir dins de la comarca o en preferia sortir. 

Previsions: Aquest dijous al vespre, l'Ajuntament de Sant Feliu Sasserra celebrarà un ple extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia: sortir del Lluçanès.

  • Si no hi ha cap imprevist d'última hora, els 4 regidors d'ARA Sant Feliu hi votaran a favor i els 3 d'ERC, a l'oposició, en contra.
  • D'aquesta manera, Sant Feliu Sasserra tornarà allà on era fa només dos mesos: al Bages.

Què diu? L'alcalde considera que és la manera correcta de fer-ho: "Si al 2026, s'han cardat l'òstia, què farem llavors? Sortirem? No, fem-ho diferent. Comencem de 0 i anem fent. A partir d'aquí, que la gent decideixi què vol ser", subratlla.

  • Per Domènech, la creació del Lluçanès s'ha fet "a correcuita i per conveniències polítiques".
  • "No hi estic d'acord perquè hi hagi una sèrie de senyors que vulguin agafar i asseure's en una cadira i cobrar cada mes. A mi no em surt dels nassos. Així de clar. Prou fan falta els diners a tots els ajuntaments perquè ara hi hagi uns senyors que només vulguin asseure el cul", subratlla.
Categoria: Societat
Etiqueta: Barcelona