Societat
La portada de la revista Mongolia denunciada per Manos Limpias
Foto: La portada de la revista Mongolia denunciada per Manos Limpias | Mongolia
Drets i Llibertats

Un excrement per nen Jesús: La portada de sàtira religiosa als tribunals per "blasfèmia"

Temps de lectura: 2 minuts
La portada de la revista Mongolia denunciada per Manos Limpias
Foto: La portada de la revista Mongolia denunciada per Manos Limpias | Mongolia

Les organitzacions Manos Limpias i Abogados Cristianos han denunciat els editors de la revista Mongolia per una portada satírica del passat mes de desembre. Els acusen d'un delicte d'ofensa als sentiments religiosos, i el cas ja ha arribat als tribunals.

Per què és important? El cas ha generat polèmica i Amnistia Internacional s'ha posicionat en favor dels editors de la revista afirmant que es tracta d'una "persecució judicial". També ha reclamat la desaparició del delicte de blasfèmia.

Què en sabem? La portada era un pessebre amb un excrement substituint el nen Jesús i s'hi podia llegir: "Igualet al seu Pare!".

  • Els editors han reclamat que el cas s'arxivi perquè remarquen que no hi ha cap delicte.

D'on venim? L'any 2018 la revista Mongolia va ser condemnada a pagar 40.000 euros a l'extorero José Ortega Cano per vulneració del dret a l'honor en un cartell propagandístic.

Què han dit? Pere Rusiñol, un dels editors de la revista Mongolia ha assegurat, en declaracions a TV3, que darrere la denúncia "només hi ha la intenció de perjudicar la revista obligant-la a invertir temps i diners en la defensa".

  • "És increïble que a l'Europa de l'any 2023, a un país de la UE encara existeixi el delicte de blasfèmia, per bé que camuflat sota la fórmula d'ofensa contra els sentiments religiosos. A França, al segle XVII, tot això ja es va eliminar", ha criticat.
  • Sobre la portada ha remarcat que "no pretenia ofendre", que l'objectiu era fer "crítica social d'un ultracatolicisme que ataca els drets humans". Afegeix que la crítica "està protegida per la llibertat d'expressió".

Visió global: Amnistia Internacional s'ha posicionat en el cas, i la seva portaveu, Virginia Álvarez, ha dit: "Esperem que aquesta denúncia no tingui major recorregut judicial. El delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos ha de desaparèixer d'una vegada del Codi Penal".

Categoria: Societat