Societat
Un professor de l'Escola Municipal de Segones Oportunitats explica als alumnes una activitat
Foto: Un professor de l'Escola Municipal de Segones Oportunitats explica als alumnes una activitat | Ajuntament de Barcelona
Educació

El 13,7% dels joves catalans no estudien més després de l'ESO

Temps de lectura: 2 minuts
Un professor de l'Escola Municipal de Segones Oportunitats explica als alumnes una activitat
Foto: Un professor de l'Escola Municipal de Segones Oportunitats explica als alumnes una activitat | Ajuntament de Barcelona

El 13,7% dels joves entre 18 i 24 anys de Catalunya no han estudiat res en acabar l'ESO. És la dada provisional del 2023 obtinguda pel Departament d'Educació.

Per què és important? És la xifra més baixa en anys, però continua per sobre de la mitjana de la Unió Europea que l'any 2022 va ser del 9,6%.

En dades: A Catalunya, el 16,9% dels joves havien deixat els estudis després de l'ESO el 2022 i en el conjunt de l'estat espanyol, el 13,9%.

  • La dada més elevada es va registrar l'any 2003 quan el 34,3% dels joves catalans van assolir el títol d'ESO i no va continuar estudiant batxillerat o FP de grau mitjà.

Context: La no continuïtat dels estudis després de l'ESO, un fet conegut com a abandonament prematur dels estudis, s'ha mantingut sota el 20%.

  • L'any 2021, la dada va arribar a ser del 14,8%, la més baixa fins aleshores, però el 2022 va tornar a créixer, fins al 16,9%.
  • Catalunya està per sobre de la mitjana del conjunt de l'estat espanyol.
  • La dada de Catalunya és també lluny de la Unió Europea: Des de 2020 es manté per sota del 10%.

A més, les dades posen de manifest diferències de gènere en l'abandonament escolar prematur. Un 14,9% d'homes van estudiar només fins a l'ESO a Catalunya, mentre en el cas de les dones la dada va ser del 13,7%.

  • L'any 2022 la dada va ser del 19,5% en homes i el 14,2% en dones.

Visió global: Un estudi presentat per l'OCDE fa dos dies presentava resultats en la mateixa línia i assegurava que el 27% dels joves de 25 a 34 anys a l'estat espanyol té com a molt l'ESO.

  • La mitjana de la Unió Europea se situa en el 12% i la de l'OCDE, en el 14%.
Categoria: Societat
Etiqueta: Educació