Societat
Dona amb un gos asseguda en un banc del passeig Marítim del Bogatell
Foto: Dona amb un gos asseguda en un banc del passeig Marítim del Bogatell | Isaac Planella / Ajuntament de Barcelona
Animales

Entra en vigor la llei de benestar animal: Quines són les novetats?

Temps de lectura: 2 minuts
Dona amb un gos asseguda en un banc del passeig Marítim del Bogatell
Foto: Dona amb un gos asseguda en un banc del passeig Marítim del Bogatell | Isaac Planella / Ajuntament de Barcelona

Aquest divendres 29 de setembre entra en vigor la llei de benestar animal, de la qual estan exclosos els animals de caça i que exigirà un seguit d'obligacions als que tinguin un animal de companyia.

Per què és important? Sis mesos després de publicar-se al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), entrarà en vigor la llei impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, que es convertirà en la primera norma estatal que regula la relació amb els animals de companya. 

Quines són les novetats? La llei entrarà en vigor a "mig gas", ja que aspectes com el curs de tinença de gossos i l'assegurança de responsabilitat civil no seran encara obligatoris perquè el desenvolupament d'un reglament no ha pogut aprovar-se perquè el govern espanyola actual està en funcions.

  • Entre les novetats hi ha que els gossos no podran deixar-se més de 24 hores sols. A més, es prohibeix tenir gats i gossos de manera habitual "a terrasses, balcons, trasters, patis o vehicles" o lligats permanentment.
  • La llei prohibeix mantenir als animals "lligats o deambulant per espais públics sense la supervisió presencial" del seu cuidador. La sanció oscil·larà els 500 i els 10.000 euros.

Previsions: Una de les novetats que es manté a l'espera és l'assegurança obligatòria de responsabilitat civil per a gossos. 

  • La nova assegurança de responsabilitat civil haurà de ser una pòlissa que qualsevol propietari d'un gos haurà de pagar per fer front als danys que la seva mascota pugui ocasionar a tercers.
  • En cas de no tenir-la, ara el titular de l'animal podrà ser multat amb sancions que aniran dels 500 als 10.000 euros.
  • A més, els futurs propietaris de gossos hauran d'"acreditar un curs de formació per a tinença de gossos, que tindrà una validesa indefinida". El curs serà gratuït, però pel que fa al seu contingut encara caldrà esperar.

Context: Juntament amb aquesta llei també es va tramitar en paral·lel un segon projecte de llei, el de la reforma del Codi Penal sobre el maltractament animal, que va entrar en vigor a l'abril i que ha endurit les penes als maltractadors d'animals de companyia.

  • La nova llei estableix dos eixos fonamentals: lluitar per eliminar la "xacra de l'abandonament d'animals al nostre país, que compta entorn dels 300.000 casos anuals" i, en segon lloc, assegurar el sacrifici zero a les gosseres.
Categoria: Societat
Etiqueta: Animals