Societat
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikimedia Commons
CGPJ

El CGPJ rebutja per primera vegada un fiscal general de l'Estat proposat pel govern espanyol

Temps de lectura: 1 minut
Consell General del Poder Judicial
Foto: Consell General del Poder Judicial | Wikimedia Commons

El Consell General del Poder Judicial ha rebutjat que Álvaro García Ortiz continuï com a fiscal general de l'Estat. L'opinió del Consell és obligatòria, però no vinculant i, per tant, el govern espanyol podrà renovar el seu càrrec.

Per què és important? Tot i que la decisió no és vinculant, fins ara el CGPJ no s'havia posicionat mai en contra d'un candidat proposat pel govern espanyol.

En detall: Dels 16 vocals que formen actualment el Consell— 10 conservadors, inclòs el president, i 6 progressistes— només 15 han participat en el debat sobre García Ortiz. Amb tot, García Ortiz s'ha considerat no idoni per 8 vots contra 7. 

  • El vocal Enrique Lucas, situat en el bloc progressista, no hi ha participat perquè el seu germà, Pablo Lucas, és un dels cinc magistrats que han signat la sentència del Suprem que, la setmana passada, va atribuir a García Ortiz una "desviació de poder" per ascendir la seva predecessora, Dolores Delgado, a la màxima categoria de la carrera fiscal per haver estat al capdavant del ministeri públic.

D'on venim? Fins ara, el CGPJ havia avalat els candidats elegits pel govern espanyol, primer per unanimitat i ja en els darrers temps amb oposició interna.

  • Així, el juliol del 2022, el Consell va donar suport a García Ortiz a la Fiscalia General de l'Estat (FGE) per 12 vots —tant progressistes com conservadors— contra 7, de vocals conservadors.
Categoria: Societat