Societat
Els suïcidis, un problema greu de salut pública
Foto: Els suïcidis, un problema greu de salut pública | Unsplash
Morts per suïcidi

El nombre de suïcidis torna a augmentar

Temps de lectura: 2 minuts
Els suïcidis, un problema greu de salut pública
Foto: Els suïcidis, un problema greu de salut pública | Unsplash

Les morts per suïcidi han pujat a Espanya un 5,6% el 2022 respecte a l'any 2021, segons les dades que acaba de publicar l’Institut Nacional d’Estadística.

Per què és important? La situació és molt preocupant i va cada vegada a pitjor. És el quart any consecutiu que el nombre de morts per suïcidi creix a Espanya. En els darrers cinc anys, la xifra s'ha incrementat gairebé un 20%. El suïcidi es manté com la primera causa de mort externa.

Amb dades. El 2022, 4.227 persones van morir per suïcidi a Espanya.

  • El 74% eren homes (3.126), mentre que el 26% restant (1.101) eren dones.
  • Per edat, el nombre més gran de morts per suïcidi s’ha produït a la franja dels 50 als 54 anys (amb 468), seguit per la franja de 55 a 59 anys (amb 479) i la de 45 a 49 (amb 444).
  • En canvi, si ens fixem en els nens i nenes d’entre els 10 i els 14 anys, la tendència va en direcció oposada. En aquesta franja la taxa s’ha reduit gairebé a la meitat.

Previsions: L'INE preveu un 2023 complicat. Durant el primer semestre d'aquest any, el suïcidi es manté com a primera causa de mort externa, amb 1.967 morts. Aquestes dades, però, encara són provisionals.

Què diu… El president de la Confederación Salud Mental España, Nel A. González Zapico, afirma que la conducta suïcida constitueix un greu problema de salut pública. González avisa que “cal sensibilitzar sobre la transcendència del suïcidi i orientar aquelles persones que puguin trobar-se en situacions de risc, així com els seus familiars, perquè els sàpiguen prestar un suport efectiu en aquests moments tan complicats”.

Per acabar: L’any passat, la Generalitat de Catalunya va posar a disposició de la ciutadania el telèfon d'atenció a la conducta suïcida, el 061, amb un equip sanitari d'assistència telefònica especialitzat.

Categoria: Societat
Etiquetes: Suïcidi Salut