Societat
Tall a la carretera per la mobilització de tractors
Foto: Tall a la carretera per la mobilització de tractors | Unió de Pagesos / X
Manifestació

Els pagesos i ramaders aixequen el tall a l'N-II i l'AP-7 després de més de 30 hores

Actualitzat: Dimecres, 14 de febrer de 2024. 16:00
Temps de lectura: 2 minuts
Tall a la carretera per la mobilització de tractors
Foto: Tall a la carretera per la mobilització de tractors | Unió de Pagesos / X

Després de passar la nit a l'AP-7, a l'N-2 a Pontós, a l'Alt Empordà, i al Port de Tarragona, el sector agrari i ramader ha decidit aixecar les mobilitzacions.

Per què és important? Convocats per Unió de Pagesos i Revolta Pagesa, protesten per "la competència deslleial dels productes que no compleixen els estàndards europeus" i exigeixen reciprocitat en les relacions comercials.

Situació actual: Els pagesos i ramaders asseguren que han decidit aixacar els bloquejos i permetre la circulació després dels darrers contactes amb la Generalitat i l'Estat.

  • Segons indica Ser Girona, els han donat a entendre que tenen intenció de negociar les seves demandes.
  • Això sí, el sector amenaça de reprendre els talls de les carreteres el pròxim 28 de febrer si no obtenen cap resultat des del Ministeri i del Govern.

En detall. El tall s'ha decidit aixecar després que els manifestants hagin dinat damunt de la calçada de l'autopista.

  • El portaveu del sindicat indicava aquest dimecres al matí que el que reclamen és tenir "una reunió al més alt nivell" amb el titular del ministeri, Luis Planas.
  • Durant el matí, doncs, s'han reunit un centenar de pagesos que esmorzaven, envoltats dels tractors que han plantat a l'AP-7 i de les barricades.

D'on venim? Unió de Pagesos ha xifrat en uns 400 tractors i uns 600 agricultors els participants en la protesta aquest dimarts.

  • Els agricultors han interromput el trànsit a l'AP-7 en tots dos sentits de la via al seu pas per Borrassà i Vilademuls des de les 8:30 i les 9:30, respectivament.
  • També a la via N-II a Pontós des de les 9 hores i a la via C-38 a Molló en direcció a la frontera, si bé han subratllat que no es troben en territori francès.

Els motius. Amb el títol "Defensem el camp, defensem l'alimentació de tothom", Unió de Pagesos ha difós aquest dimarts un  manifest amb una llarga llista de reivindicacions del sector agrari. 

  • "La baixada de producció generalitzada a causa de la sequera i l’encariment dels costos de producció posen les nostres explotacions en números vermells, per la incapacitat de repercutir-los en el preu de les nostres produccions", comença dient el sindicat.
  • Per la seva banda, el portaveu d'Unió de Pagesos i del moviment Revolta Pagesa, Jordi Ginebreda, assegura que fins que no es tanquin acords amb les administracions, els tractors continuaran bloquejant tant la nacional com l’AP-7.