Tecnologia i Ciència
L'estudi és punter i aporta informacions noves sobre el desenvolupament del cervell.
Foto: L'estudi és punter i aporta informacions noves sobre el desenvolupament del cervell.
Salut i medi ambient

Quina relació hi ha entre la contaminació i els trastorns mentals?

L'estudi és punter i aporta informacions noves sobre el desenvolupament del cervell.
Foto: L'estudi és punter i aporta informacions noves sobre el desenvolupament del cervell.

Si els infants estan exposats a contaminació, tenen més possibilitats de desenvolupar un trastorn psiquiàtric. És la conclusió d'un estudi fet per l'Institut de Salut Global de Barcelona.

Per què és important? Barcelona fa anys que registra nivells de contaminació nocius i que incompleixen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Un 98% de la població pot estar exposada a nivells molt alts de contaminació.

  • Respirar aire contaminat pot perjudicar la salut, especialment la de les persones més vulnerables: persones amb malalties respiratòries i de cor, dones embarassades, gent gran i infants menors de sis anys.
  • Aquest estudi amplia el coneixement sobre com es materialitzen els efectes en la salut.

Cervell

A més és el primer estudi que concreta els períodes en què som més susceptibles a la contaminació atmosfèrica:

  • Des del desenvolupament al ventre matern, fins als vuit anys i mig aproximadament.

Conclusions: Una alteració observada en el desenvolupament cerebral, i relacionada amb l'exposició a la contaminació, està relacionada amb trastorns psiquiàtrics com poden ser depressió, ansietat i autisme.

  • Entre els elements estudiats hi havia les connexions entre les diferents regions del cervell a través de la substància blanca (fibres nervioses). És en aquesta on s'ha detectat l'alteració.

Cervell

També: L'exposició continuada a unes partícules específiques de l'aire contaminat poden afectar el desenvolupament de la funció motora i als processos d'aprenentatge.

  • Per això, es poden donar casos d'esquizofrènia i trastorn obsessivocompulsiu.

Visió global: A la capital catalana, els cotxes són els principals emissors de gasos contaminants, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Etiqueta: Salut