Tecnologia i Ciència
El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial
Foto: El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial | Pexels
ChatGPT

Itàlia prohibeix ChatGPT per incomplir la normativa de protecció de dades

Temps de lectura: 2 minuts
El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial
Foto: El ChatGPT és un sistema de xat basat en un model de llenguatge per Intel·ligència Artificial | Pexels

Itàlia ha prohibit amb efecte immediat l'ús de ChatGPT al país. El regulador de Protecció de Dades Personals ho ha ordenat aquest divendres per una suposada recopilació il·lícita de dades personals.

Per què és important? Els dubtes sobre l'ús de dades personals que fa ChatGPT sobrevola a la comunitat d'especialistes en intel·ligència artificial des de l'inici d'aquesta eina.

Què en sabem? Segons l'autoritat nacional, l'empresa no té una base jurídica que justifiqui la "recopilació i emmagatzematge massiu de dades personals per entrenar els algoritmes de ChatGPT".

  • L'organisme assegura que ha obert una investigació i que, mentrestant, el bloqueig es mantindrà fins que ChatGPT "respecti la disciplina de la privacitat".
  • Destaquen la falta d'"informació als usuaris i a tots els interessats sobre qui recull les dades d'OpenAI", però "sobretot l'absència d'una base jurídica que justifiqui la recopilació i conservació massiva de dades personals".

A més, Itàlia lamenta "la falta de tota mena de filtre" pel que fa a la certificació de l'edat dels seus usuaris, tot i que el servei està dirigit a majors de 13 anys.

Context: Precisament aquesta setmana, més d'un miler d'experts en tecnologia han presentat un contundent comunicat en què exigeixen a les empreses d'intel·ligència artificial (IA) que aturin el seu desenvolupament durant sis mesos, i als governs que procurin que es compleixi o que intervinguin per assegurar-ho.

  • Denuncien el perill cada vegada més greu que suposa la IA per a la societat i la humanitat.
  • Insten a desenvolupar un sistema de control i governança per posar fre a la imminent catàstrofe que preveuen i aconseguir que la societat pugui gaudir de la IA i els seus beneficis i es pugui adaptar.
  • Els experts demanen que es creïn noves i competents autoritats dedicades a la IA.
  • Demanen que es creïn "protocols de seguretat compartits per al disseny i desenvolupament avançats d'IA" i exigeix que siguin "rigorosament auditats i supervisats per experts externs independents".
Etiqueta: ChatGPT