Tecnologia i Ciència
Ordiandor
Foto: Ordiandor | Pexels
Tecnologia

El nou personal de ciberseguretat de Catalunya: Els hackers ètics

Temps de lectura: 2 minuts
Ordiandor
Foto: Ordiandor | Pexels

Catalunya és la primera comunitat espanyola en començar un programa de ciberseguretat basat en el hacking ètic. L'objectiu de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital és localitzar i identificar vulnerabilitats en la xarxa del govern de la Generalitat i el seu sector públic.

Per què és important? Després de casos com el del hackeig a l'Hospital Clínic, i els de diverses universitats catalanes, el govern de Catalunya ha decidit invertir 70.000 euros per millorar la ciberseguretat i evitar més casos.

Què en sabem? Aquest sistema vol multiplicar les capacitats de protecció i prevenció i fomentar la innovació en la ciberseguretat dels sistemes digitals.

  • En una era de desenvolupament digital, també creixen les ciberamenaces. Amb tot, l'Agència de Ciberseguretat considera que el monitoratge i escaneig dels sistemes no és suficient per detectar totes les vulnerabilitats i poder protegir-se adequadament.
  • El hackeig ètic pretén arribar on les eines habituals no poden.

Què en diuen? El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, assegura que “Catalunya no només ha de ser digital, ha de ser referent en la Transformació Digital i tenir una posició de lideratge en capacitació, col·laboració i innovació”.

  • “Si no tiréssim endavant iniciatives com aquestes, els pirates informàtics només veurien un espai per focalitzar la seva vocació a la internet fosca i, per tant, en el tipus de hacking que destrueix. Nosaltres volem el hacking que construeix”, ha destacat el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy Català.

A més, aquest tipus de pràctica ja és habitual en el sector privat, però no en el públic on no són pràctiques comuns.