Tecnologia i Ciència
Iphone 12
Foto: Iphone 12 | Pexels
Apple

Què passa amb l'iPhone 12? França en prohibeix la seva venda i la UE ho estudia

Temps de lectura: 2 minuts
Iphone 12
Foto: Iphone 12 | Pexels

Els països de la Unió Europea han rebut una notificació per part de les autoritats franceses per informar de la decisió de prohibir la venda de l'iPhone 12 al país a causa de la seva excessiva radiació.

Per què és important? A França s'ha prohibit la venda d'aquest model d'iPhone després que l'Agència Nacional de Freqüències (ANFR) ho ordenés en assegurar que supera els valors permesos a Europa d'ones electromagnètiques emeses i que absorbeix el cos humà quan es té el mòbil a la mà.

Què en sabem? L'Agència Nacional de Freqüències de França ha establert el límit del que anomena taxa d'absorció específica —el nivell d'ones que absorbeix el cos— en 4 W/kg si es té a la mà i en 2 W/kg si el mòbil està a 5 mm del tronc.

  • L'ANFR assegura que l'iPhone 12 té una taxa de 5,74 W/kg en el primer cas --per tant, 1,54 K/kg per sobre del permès--. En el segon, conclou que el telèfon compleix el límit.

A la pràctica: La retirada de l'iPhone 12 a França ha fet sonar les alarmes, però els experts asseguren que no hi ha risc per a la salut.

  • De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut, "actualment no hi ha indicis que l'exposició a camps electromagnètics de baixa intensitat sigui perillosa per a la salut humana" i això "malgrat nombroses investigacions".

Previsions: Per tot plegat, els països de la Unió Europea han decidit examinar la situació abans de pronunciar-se sobre si la prohibició s'ha d'ampliar a la resta de països.

  • Disposen de tres mesos per analitzar la informació rebuda i presentar objeccions, si es desitja. Un cap passat aquest termini si cap estat membre es posiciona contra la prohibició es generalitzarà al conjunt de la UE.
  • Segons la normativa, un estat membre està obligat a informar els seus socis quan restringeix la comercialització d'un d'aquests productes.

Reaccions: Facua ha demanat la retirada cautelar d'aquest model de mòbil del mercat espanyol per "superar l'emissió d'ones electromagnètiques permeses per la normativa europea".

  • Demana al govern espanyol que "segueixi l'exemple de França i suspengui la comercialització fins que la companyia anunciï mesures concretes per reduir l'índex d'emissions per sota del màxim legal".
Etiquetes: Mòbil França