Barcelona i Àrea
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | ACN
Tribunals

Reoberta la causa contra Colau per les subvencions a la PAH

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Foto: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau | ACN

L'Audiència de Barcelona reobre la causa contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la investigava per presumptes irregularitats en subvencions de l'Ajuntament a entitats socials. 

El motiu: El cas s'ha reobert per investigar els presumptes delictes de prevaricació, frau de contractació, malversació, tràfic d'influències i negociacions prohibides a funcionariat públic. 

  • Una de les entitats que presumptament hauria rebut subvencions de manera irregular seria la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca (PAH), creada per Ada Colau l'any 2009.

Situació actual: Al juliol, el jutge instructor va arxivar la investigació en concloure que els fets de la querella no suposaven cap infracció penal. 

  • L'acusació popular de l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica va presentar recurs, al qual es va oposar la fiscalia, i ara el tribunal ha ordenat al magistrat que segueixi investigant el cas.
  • El tribunal dona permís per allargar la instrucció i practicar noves diligències de prova com l'anàlisi d'expedients de subvencions a l'Observatori DESC, la PAH, l'APE o Enginyeria sense Fronteres entre els anys 2020 i 2021.

En detall: L'Audiència considera que hi pot haver diversos delictes, sobretot prevaricació, en la concessió directa de determinades subvencions a les entitats socials, i que les ajudes excepcionals han d'estar degudament justificades si es concedeixen sense un veritable concurs públic. 

  • El tribunal recorda que Colau formava part de l'Observatori DESC i la PAH abans de ser alcaldessa. Tot i que apunta que l'Ajuntament va reduir les subvencions excepcionals durant el seu mandat a aquestes entitats, també diu que van rebre més diners a través de subvencions excepcionals.

D'on venim: El jutjat instructor va tancar la causa en considerar que Colau havia delegat part de les seves funcions, com la concessió de subvencions, a altres càrrecs i tècnics municipals, i no constava que donés indicacions de cap tipus en aquesta matèria.

  • A més, la interventora municipal va explicar que ella havia advertit que el sistema tenia algunes irregularitats que s'arrossegaven d'abans que Colau fos alcaldessa, però no hi veia rellevància penal.
Etiquetes: Tribunals Ada Colau