Barcelona i Àrea
Una persona circula amb patinet elèctric pel carril bici
Foto: Una persona circula amb patinet elèctric pel carril bici | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Mobilitat

Cotxes, patinets, bicis, vianants: és més complicat moure's per Barcelona?

Una persona circula amb patinet elèctric pel carril bici
Foto: Una persona circula amb patinet elèctric pel carril bici | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

El RACC ha presentat un estudi sobre la convivència de la mobilitat de Barcelona, que analitza els diferents desplaçaments dels usuaris per la ciutat de Barcelona: a peu, bicicleta, moto, cotxe o un vehicle de mobilitat personal, com un patinet.

Per què és important? Aquest 2022 hi ha hagut 23 víctimes mortals per accident de trànsit a Barcelona. 16 de les 23 víctimes eren motoristes i 5, vianants.

Context: "Estudi RACC sobre la convivència de la mobilitat de Barcelona" ha observat a més de 25.000 usuaris de diferents punts de la ciutat i ha enquestat a 2.000 amb l'objectiu de conèixer la mobilitat de la ciutat.

  • La finalitat de l'estudi és poder entendre les mobilitats dels usuaris per evitar les friccions entre ells i disminuir el risc d'accidentats, així com reflexionar sobre el grau de compliment de la normativa de circulació.

Què sabem? L'informe destaca que les rotondes, els encreuaments i zones pacífiques s'identifiquen com els punts clau de conflicte.

  • L'excés de velocitat, l'incompliment de la senyalització, el poc ús dels intermitents i la invasió d'espais exclusius són altres comportaments de risc comuns en tots els mitjans de transports.
  • Un 82% dels ciutadans pensa que hi ha una falta de civisme a la ciutat i que no hi ha respecte entre els usuaris dels diferents mitjans de transport.

En xifres: A Barcelona hi ha cada dia 6,1 milions de desplaçaments interns i de connexió.

  • Un 65% dels usuaris creu que les diferents velocitats i prioritats de circulació fan més complicada la mobilitat per Barcelona.
  • Un 66% pensa que Barcelona no està preparada perquè convisquin tants mitjans de transport diferents en un mateix espai.
  • El 76% dels ciutadans se sent més segur quan es desplaça amb cotxe o a peu, 65%.

A més: Un de cada quatre usuaris de patinet o bici afirmen haver tingut un ensurt o accident aquest any, en el cas dels vianants és un de cada set.

  • Respecte al 2017, la percepció general de la inseguretat ha pujat 6 punts.
  • La mobilitat ciclista ha estat la que més ha acusat aquesta sensació d'inseguretat, passant d'un 15% a un 34%, a causa de compartir espai amb els patinets i a estar més en contacte amb la resta d'usuaris en les vies pacificades.
Etiqueta: Mobilitat