Barcelona i Àrea
Ada Colau en una activitat de BComú
Foto: Ada Colau en una activitat de BComú | Lorena Sopêna / Europa Press
Tribunals

Citen Colau com a investigada per suposades pressions a un fons d'inversió

Temps de lectura: 3 minuts
Ada Colau en una activitat de BComú
Foto: Ada Colau en una activitat de BComú | Lorena Sopêna / Europa Press

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, haurà de comparèixer com a investigada per presumptes pressions a un fons voltor. 

Què en sabem? Un jutjat ha citat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els regidors Marc Serra i Lucía Martín i una funcionària municipal a declarar com a investigats per la querella d'un fons d'inversió sancionat pel consistori per intentar desnonar el Bloc Llavors i no oferir una alternativa a famílies vulnerables.

  • Entre els delictes que es mencionen a la citació hi ha el de prevaricació, malversació i coaccions.

D'on venim: Els fets es remunten a l'any 2020 quan el fons Vauras va interposar una querella contra l'alcaldessa i altres càrrecs per la sanció interposada el 2019 per l'Ajuntament de la capital catalana per incomplir la normativa vigent.

  • La querella va ser arxivada en un primer moment, però a l'abril l'Audiència de Barcelona va ordenar reobrir-la.

En detall: El consistori barceloní va interposar una sanció de 417.000 euros a Vauras per negar-se a oferir lloguer social a sis famílies vulnerables que vivien al Bloc Llavors, al barri del Poble-sec, en aplicació de la llei català 24/2015.

  • El fons va interposar una querella contra aquesta decisió, però la magistrada del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona la va inadmetre a tràmit, amb l'acord de la fiscalia.
  • La jutgessa va considerar llavors que no hi havia cap indici de fets delictius i tampoc s'especificaven quins documents o fets serien els delictius. 
  • Vauras va recórrer la inadmissió el novembre del 2020 en considerar que s'havien de practicar diligències d'investigació contra Colau, el regidor de Sants-Montjuïc i de Drets de Ciutadania, Marc Serra, la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, i una funcionària. A l'abril, l'Audiència de Barcelona va obligar a obrir la investigació i ara ha citat a declarar els denunciats.

Previsions: Els regidors i la funcionària hauran de declarar el 10 de març i Colau ho farà el 13.

Què diu? Colau ha comparegut aquest dimarts davant dels mitjans acompanyada de Serra i Martín per explicar que van tenir coneixement de la citació aquest passat dilluns.

  • L'alcaldessa s'ha mostrat "molt tranquil·la", ha assegurat que col·laboraran amb la justícia com sempre han fet i s'ha mostrat convençuda que el tema s'acabarà arxivant, com ha recordat que ha passat en casos anteriors de querelles contra l'actuació del govern municipal.
  • "Estic absolutament tranquil·la i confiada que no hi ha absolutament res", ha dit.
  • Colau ha inclòs aquesta querella en un "patró" de mala praxi per part de grans poders que fan un "mal ús" de la justícia quan veuen els seus interessos perjudicats, que ha recordat que ha acabat "en el no res" en una desena de casos més.