Barcelona i Àrea
L'edifici Torre, a la plaça de les Tres Xemeneies
Foto: L'edifici Torre, a la plaça de les Tres Xemeneies | Queralt Ribé / ACN
Urbanisme

Acord per desencallar el futur de les Tres Xemeneies del Paral·lel

Temps de lectura: 3 minuts
L'edifici Torre, a la plaça de les Tres Xemeneies
Foto: L'edifici Torre, a la plaça de les Tres Xemeneies | Queralt Ribé / ACN

L'Ajuntament de Barcelona ha desencallat la transformació de l'àmbit de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec, després d'arribar a un acord amb el promotor de dos dels edificis de l'entorn, Conren Tramway, per aprovar una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM).

Per què és important? El sòl on se situen els edificis de les Tres Xemeneies està qualificat de servei tècnic, de manera que només poden acollir oficines vinculades a serveis de llum, aigua, gas i telecomunicacions, i amb aquesta modificació urbanística podran acollir qualsevol tipus de servei.

Què en sabem? L'acord contempla que el promotor podrà fer oficines en un dels edificis, a l'edifici Torre, al carrer Vila i Vilà 40, de 20.300 metres quadrats.

  • L'Ajuntament es quedarà amb un altre edifici, l'edifici Llac, de l'avinguda Paral·lel 51, d'uns 2.500 metres quadrats construïts, per traslladar el Centre de Coordinació i Emergències (Cecor), que ara està al carrer Lleida.
  • Respecte al tercer edifici de l'àmbit, el de la Red Elèctrica, que actualment està en ús, queda fora de l'acord i l'Ajuntament està negociant per incloure'l en la transformació global dels Tres Xemeneies i que cedeixi una part per a equipaments municipals.

Amb xifres: L'acord també preveu que la propietat dels edificis aporti a la ciutat 11,2 milions d'euros en contrapartides.

  • Es contempla que cedeixi a la ciutat 6,6 milions d'euros, dels quals 2,2 procedeixen del 10% de l'aprofitament urbanístic de l'operació i 4 milions de contribució addicional, que l'Ajuntament destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri.

Què esperar? El Govern municipal portarà a la Comissió d'Urbanisme d'aquest març la MPGM per a la seva aprovació inicial i preveu aprovar-la definitivament entre juliol i setembre, de manera que contempla començar les obres en 2024 després de redactar els projectes.

  • El govern municipal preveu encarregar la redacció dels projectes de la nova seu del CECOR i de la reurbanització dels jardins per poder fer les obres dels dos espais el mandat vinent. En el cas dels jardins, es preveu que les obres comencin a l'estiu del 2024.
  • D'altra banda, s'espera que la llicència per a les oficines de l'edifici Torre pugui obtenir-se a la tardor 2023. Així, la idea és que totes les obres de l'espai puguin coordinar-se i començar l'any 2024.

Què diuen? L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha celebrat l'acord, després de "molta negociació amb un clar lideratge públic", i ha defensat un model de ciutat que combini l'activitat privada amb la pública.

  • "Queda fora de dubtes que l'acord no és una operació especulativa, és un acord just", ha sostingut la tinenta d'alcaldia, Janet Sanz.
  • Paco Hugas, representant de Conren Tramway, ha assenyalat ara s'obre una "nova etapa" per a la companyia, que va comprar l'edifici el 2017 però no ha pogut atraure-hi activitat econòmica en tots aquests anys.  
  • Sergi Vázquez, de l'Associació de Veïns, i Manel Tort, president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec, han assegurat que permetrà a l'entorn sortir del "forat negre" en el qual s'havia convertit.